Måns Möller och Kristoffer Appelquist. Foto: TT

Komiker självkritiska efter Bianca Kronlöfs virala brandtal

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s dokumentär om Soran Ismail har väckt kritik, och en av dem som reagerat är komikern Bianca Kronlöf. I en viral video läser hon ett öppet brev där hon kritiserar dokumentären, Soran Ismail och hans kollegor som medverkar. Nu svarar Måns Möller och Kristoffer Appelquist på Bianca Kronlöfs kritik.

I dokumentären Persona non grata skildras den sexualbrottsanklagde, men inte dömda, komikern Soran Ismails tillvaro efter anklagelserna. Flera kända komiker och vänner till Soran Ismail medverkar, och Bianca Kronlöf menar att deras sätt att hantera situationen sätter ljuset på en större samhällsstruktur som hon kallar ”brödraskapet”.

I videon som hon publicerat på Instagram säger hon att ”brödraskapet” handlar om att distansera sig eller inte vilja kännas vid anklagelser om sexuella övergrepp som riktas mot en vän. I dokumentären märks det enligt henne genom att ingen av Soran Ismails komikervänner talar om de faktiska brotten han anklagats för. Istället pratar de om ”säsong metoo” eller att de inte riktigt vet vad han anklagas för.

Kristoffer Appelquist: ”Inte nöjd”

En av dem Bianca Kronlöf kritiserar är Kristoffer Appelquist, känd från bland annat SVT:s program Svenska nyheter. Han är självkritisk, säger han till Aftonbladet.

– Jag har inte gjort dokumentären och har inte valt dokumentärens vinkel. Jag har tackat ja till att bli intervjuad. Med det sagt – när jag själv såg dokumentären kände jag mig inte nöjd med de val jag själv har gjort, säger han och fortsätter:

– Jag uttryckte mig, min vana trogen, ironiskt och sarkastiskt, och pratade till exempel om ”säsong metoo”, ”säsong Greta Thunberg”. Det har många tagit jätteilla vid sig av. Min poäng var just det att det är helt galet att vi inte lyckas hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är det jag försökte säga och som alla nu är arga på mig för, och då är det bara att konstatera att jag ju är jätteotydlig. Och så blir det ju när jag skojar som jag gör, det är en yrkesskada. Det är jag jättekritisk till själv. Jag kunde ha varit jävligt mycket tydligare och tagit det där på större allvar.

Måns Möller: ”Tar fullt ansvar”

Även Måns Möller är självkritisk. Han skriver på Instagram att han haft ett bra samtal med Bianca Kronlöf och att det hon säger i sin video är sant. Han skriver vidare att:

”Även jag hade ont i magen när jag såg den färdiga dokumentären och slutprodukten. Det blev långt ifrån vad jag trodde och jag tar fullt ansvar för min medverkan. Jag håller helt med henne om den bild hon beskriver av vår bransch och det är ett mörker. Det här är något vi alla, inklusive jag själv, har ett ansvar för och måste förändra och något vi behöver göra tillsammans!”.

Soran Ismail säger till Kulturnyheterna att han sett Bianca Kronlöfs inlägg, att det är viktiga frågor som lyfts och att problematiken finns i branschen såväl som i samhället.

– Jag såg den och hon sträcker ut en hand och föreslog ett samtal och det tycker jag alltid är en bra idé, så jag har hört av mig till henne och vi ska ses och prata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.