Magdalena Jeppson, bibliotekschef Kristianstad. Foto: SVT

Biblioteken kritiska till höga e-bokspriser

Publicerad

Enligt den svenska bibliotekslagen ska kommunala bibliotek tillhandahålla gratis utlån av e-böcker. Men det har blivit ett växande problem för landets folkbibliotek, eftersom e-böckerna, till skillnad från vanliga tryckta böcker, är mycket dyrare för kommunerna.

E-böcker har funnits sedan 1970-talet, men då mest som speciallitteratur. Det var först tjugo år senare som tekniken gjorde det enklare att överföra tryckta medier till läsvänliga format på läsplatta. I dagsläget står e-böckerna för knappt tre procent av bibliotekslånen på svenska folkbibiotek.

Men trots att siffran som helhet är låg, så utgör utlånen av e-böcker en stor kostnad för biblioteken varje månad. För till skillnad från ”vanliga” tryckta böcker kostar den utlånande e-boken kommunen pengar per nedladdning. En billig e-bok kan ligga på 20 kronor för varje nedladdning. Medan en ny och populär e-bok kan kosta uppemot 89 kronor – eller mer. 

– Vid något tillfälle har vi valt in en e-bok i vårt utbud för ett visst pris som vi betalar per nedladdning. Men sen har det hänt att förlaget har höjt priset på e-boken utan att vi meddelats om det. Och det är omöjligt, eftersom det är en så stor mängd att hålla koll på det, säger Magdalena Jeppson, bibliotekschef Kristianstad, till Sverige!

I lördagens Sverige! visas ett längre reportage om de dyra e-boksutlånen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.