Böcker. Foto: NTB Scanpix/TT

Biblioteksbladet hotas av nedläggning

Publicerad

Folkbibliotekscheferna i Stockholm, Göteborg och Malmö vill lägga ner Biblioteksbladet, Svensk biblioteksförenings medlemstidning.

Bibliotekscheferna tycker att det är för dyrt för föreningen att lägga tre miljoner kronor på medlemstidningen Biblioteksbladet. Cheferna vill i stället anställa en person som ska arbeta med omvärldsbevakning på föreningens kansli.

Förslaget att lägga ner har lagts fram i en motion som man kommer att rösta om i mitten av maj på biblioteksföreningens årsmöte. Styrelsen har dock föreslagit att man ska avslå motionen.

Biblioteksbladets chefredaktör och ansvariga utgivare Annika Persson är kritisk till förslaget.

– Det finns en massa saker som en fri och obunden tidning kan göra som en anställd i ett kansli inte kan göra. En förening har till uppgift att tillvarata medlemmarnas intressen. En tidning ska granska branschen och ge röst även åt de röster som inte faller ledningen och styrelsen i smaken, säger hon till Kulturnyheterna.

Lärarnas tidning görs av contentbyrå

I mars blev det klart att även Lärarförbundet gör sig av med sina renodlat journalistiska produkter.

Lärarförbundet ger ut bland annat Lärarnas Tidning och Pedagogiska Magasinet framöver kommer att produceras av en contentbyrå. Tidningen Arbetet rapporterade att endast två av 28 anställda på Lärarförbundets tidningar valde att följa med till contentbyrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer