Under torsdagen blev det känt att en deltagare i Big brother måste lämna huset med omedelbar verkan. Foto: Meter/TV4

Två Big brother-deltagare får lämna huset efter antisemitiska uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen blev det känt att en deltagare i Big brother måste lämna huset med omedelbar verkan efter att hon i en livesändning sagt att hon ”hatar judar”. Nu meddelar TV4 att ytterligare en deltagare tvingas lämna huset på grund av antisemitiska uttalanden, rapporterar Aftonbladet.
– Det är oacceptabelt att man kan säga så i livesändning, säger Nina Tojzner, generalsekreterare på judiska ungdomsförbundet.

Nina Tojzner tycker att uttalandet är upprörande särskilt med tanke på hur många unga som tittar på programmet.

– Kommentaren var onödig och helt oprovocerad, säger hon.

Nina Tojzner hade planerat att höra av sig till TV4 men sedan såg hon att de redan beslutat att deltagaren får lämna Big Brother-huset.

– Det är positivt att TV4 agerar snabbt. Jag hoppas att de inte hade tagit in deltagaren om de hade känt till hennes antisemitiska åsikter, säger hon.

”Nolltolerans råder”

Många användare på sociala medier har reagerat på det antisemitiska uttalandet med kommentarer som ”Snälla skicka ut folk som kränker folkgrupper” och ”Nej nu får ni ge er! UT MED DEM!” och syftar på de båda deltagarna som förde samtalet om judar.

Big brothers exekutiva producent Joel Bendrik skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de tar starkt avstånd från uttalandet:

”Det råder nolltolerans mot den här typen av uttryck och TV4 tar starkt avstånd från det deltagaren har sagt. Hon har därför också omgående fått lämna programmet. Vi har tydliggjort för alla deltagare i huset hur vi ser på det som inträffat och understrukit allvaret i situationen. Det omöjligt att förutsäga vad någon uttrycker i livesändningen, det viktiga är att vi agerar när det händer.”

Ytterligare person slängs ut ur huset

Under torsdagskvällen meddelade TV4 att ytterligare en deltagare måste lämna huset efter antisemitiska uttalanden som han gjort under ett samtal med den kvinnliga deltagare som slängdes ut tidigare i dag.

”Efter att vi nu noggrant har gått igenom hela deras samtal står det klart att han också tvingas lämna programmet”, säger Joel Bendrik, rapporterar Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer