”Grim är grym, han är ett superproffs, en stor artist, som ännu inte börjat högstadiet”, säger Kulturnyheternas kritiker Camilla Lundberg. Foto: Malin Arnesson

Imponerande svensk musikalversion av Billy Elliot

Uppdaterad
Publicerad

Musikalen Billy Elliot har förstås Stephen Daldrys film från år 2000 som förlaga. Den har gjort stor succé både i Londons West End och på Broadway i New York. Elton John har skrivit musiken som ackompanjerar Billy på hans resa från den hårda grabbmiljön i norra Englands kolgruvor till den kungliga baletten i storstaden.

Musikalen handlar om att våga satsa på det man verkligen vill, och våga vara den man verkligen är. Tre olika skådespelarlag turas om att göra huvudpersonen Billy och hans kamrat Mikael.

I helgen var det svensk premiär på Malmöoperan i regi av Ronny Danielsson. I publiken satt Kulturnyheternas kritiker Camilla Lundberg. Och hon var imponerad.

”Killen är helt fullfjädrad i allt”

– I synnerhet Grim Lohmans Billy – en huvudroll som heter duga. Han gör ett antal avancerade scener med klassisk balett, med stepp och med breakdans. Killen är helt fullfjädrad i allt, och så sjunger han jättebra och agerar med auktoritet och känsla. Grim är grym, han är ett superproffs, en stor artist, som ännu inte börjat högstadiet.

Om dialogen i filmen var ganska återhållen, så är det desto yvigare på Malmö-operan.

– Ja, i filmen är det ju mer sammanbitet och ordknappt; grabbar i engelsk gruvstad snackar inte i onödan, även om de svär desto mer. Här i Malmö, är det desto större utspel. Och, vilket är den stora poängen – massor med dans. Fantastisk dans och fantastiska barn och fantastisk koreografi av Roine Söderlundh. Jag är alldeles knäckt, säger Camilla Lundberg.

Musik av Elton John

Världsstjärnan Elton John som gjort musiken till musikalen har många maffiga hitlåtar på sitt samvete.

– Men musikaliskt är det egentligen bara en riktig hit, Electricity. Annars mest effektiv bruksmusik. Det är dansen som bär Billy Elliot. Och förstås den hjärteknipande drömmen, som i Calle Norléns översättning blir 'spräng din gräns och gläns'.

– I den här svenska versionen av musikalen påminns man också i programbladet om Malmöparallellen med nedläggningen av Kockums. Men på scenen är man trogen det engelska, och det är klokt. Och så blir det när Billy Elliot kommer till Stockholms Stadsteater i höst, och det gör den rätt i. En ovanligt meningsfull musikal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.