Birgitta Englin lämnar Riksteatern Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Birgitta Englin lämnar Riksteatern

Uppdaterad
Publicerad
Riksteaterns VD Birgitta Englin lämnar sitt uppdrag.

Englin började som VD på Riksteatern 2005.

– Jag har haft nio fantastiska år med Riksteatern, nu vill jag skapa möjligheter för en ny vd att komma in i verksamheten i god tid före nästa Riksteaterkongress som hålls våren 2015, säger Englin i ett pressmeddelande.

Englin har bland annat arbetat med att stärka Riksteaterföreningarnas ideella arbete och med att öka Riksteaterns samarbeten inom och utanför kulturbranschen, skriver Riksteatern. Ett av hennes fokus har också varit att utveckla Riksteaterns internationella arbete.

Enligt Svenska Dagbladet har Riksteatern genomgått ett ekonomiskt stålbad under Englins tid, på grund av att statens bidrag till organisationen har minskats. Under 2012 presenterades ett förslag till nedskärningar där 35 av 190 tjänster i Stockholm skulle bort.

Joakim Berner, Riksteaterns ordförande, beklagar att Birgitta Englin slutar.

– Birgitta Englin har genomfört en angelägen utveckling av Riksteaterns verksamhet. Utvecklingen av Riksteatern kommer fortsätta på den inslagna vägen med en ny vd på plats, säger Berner i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer