Idol-vinnaren Birkir Blær tillsammans med den andra finalisten Jacqline Mossberg Mounkassa och programledaren Pär Lernström under finalen i Idol 2021 i Avicii Arena. Foto: Christine Olsson/TT

Birkir vinner ”Idol 2021”

Uppdaterad
Publicerad

Birkir Blær vinner ”Idol 2021” efter fredagens rafflande final i Avicii arena – trots att han tappade en del av texten.

– Jag är så tacksam för alla som har röstat på en islänning. Jag är så stolt i dag, säger han.

Det var ovisst in i det sista, men till slut var det Birkir som stod som segrare – trots att han haft problem med halsen under veckan och därför inte har kunnat repetera speciellt mycket.

– Jag har lärt mig så mycket – inte minst ett nytt språk. Det är en dröm som har blivit sann, säger han när beskedet att han är vinnare av årets ”Idol” hunnit sjunka in.

Om sin finalmotståndare Jacqline Mossberg Mounkassa säger han:

– Hon är en fantastiskt artist och väl värd att vinna, jag trodde faktiskt att hon skulle göra det.

Programledaren Pär Lernström konstaterar att en ”Idol”-final aldrig varit så här jämn och att det gör Jacqline till en ”otroligt värdig andrapristagare”.

– Jag känner mig så stolt över resan och är så glad över det jag gjort och visat. Jag känner bara tacksamhet just nu för det som jag har fått vara med om. Nu är det bara uppåt härifrån, säger hon.

Öst beröm

Ingen av de två finalisterna hade planerat att söka till ”Idol” – och bägge röstades ut av tittarna redan i kvalveckan – men sedan fredagsfinalerna drog har i gång har juryn öst beröm över dem båda.

23-åriga Jacqline Mossberg Mounkassa från Stockholm och 21-åriga Birkir Blær, som nyligen flyttat till Göteborg från isländska staden Akureyri, har jämförts med världsartister som Beyonce och Ed Sheeran.

”Kör åttor”

Tuffaste ”Idol”-kvällen någonsin, sade Pär Lernström innan finalisterna äntrade scenen. Första finallåten har deltagarna fått välja själva och medan Birkir satsade på en powerballad gick Jacqline all in med dansare och rap.

Först ut var Birkir med Adeles ”All I ask”.

– Du kör åttor runt de flesta som satt sin fot här i Globen, sade Anders Bagge.

Jacqline Mossberg Mounkassa tog sig an ”Industry baby” av Lil Nas X och Jack Harlow och rappade, enligt egen utsago, för första gången.

– Om ni bara förstår hur svår det här låten är, sade Kishti Tomita.

– Många kriterier ska uppfyllas för att någon ska bli en världsartist. Check i boxen på allt, menade Anders Bagge.

Världsartist

Andra låten var vad som i ”Idol”-sammanhang brukar kallas ett ”glänsarnummer”, där juryn valt låtarna. Birkir missade givetvis inte det tillfället med James Browns ”It's a man's man's man's world”.

Att Jacqline, som sjöng ”God is a woman” av Ariana Grande, kommer att erövra världen var juryn rörande enig om – och slogs nästan om att få vara med på det tåget.

Men det blir alltså Birkir Blær som får släppa vinnarlåten ”Weightless” – och även uppträda på nästa års upplaga av musikfestivalen Lollapalooza i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.