Foto: Privat/TT

Lasse Berghagen släpper självbiografi: ”Jag är ingen bitter typ”

Uppdaterad
Publicerad

Lasse Berghagen summerar sitt liv och sin karriär såhär långt i den kommande biografin ”Hej livet!”. Det blir Marcus Birro som ger sig i kast med att teckna folkhemsidolens liv.
– Jag kommer att ställa alla frågor, sedan får han se vad han vill svara på, säger Marcus Birro.

Trots ett liv som textförfattare bakom sig tyckte Lasse Berghagen att det var skönt att lägga biografin i händerna på någon annan.

– Det är skönt att ha ett bollplank och Marcus är jätteduktig. En bra ordbehandlare, säger Lasse Berghagen till Kulturnyheterna.

– Lasse Berghagen är ju en kulturikon som varit med otroligt länge. Jag hörde av mig till honom och flörtade lite, sa att om du skulle behöva någon hjälp med att skriva dina memoarer får du gärna höra av dig, säger Marcus Birro.

Bodde på Cornelis husbåt

Boken kommer att fokusera på viktiga händelser och möten som format artisten, låtskrivaren och den före detta allsångsledaren.

– Det är väldigt spännande hur han kommer in i artistvärlden. Han debuterade 1965 och allting händer så otroligt fort. Lill-Babs förför honom, de får barn, senare bor han på en husbåt med Cornelis Vreeswijk. Den perioden är urhäftig, säger Marcus Birro.

Vad finns det som du vill prata om som han kommer att ducka för?

– Jag kommer att ställa alla frågor, sen får han se vad han vill svara på. Men jag tror inte att han ger sig in i det här med någon annan ambition än att vara ärlig även vad det gäller mörka och jobbiga sidor. Jag tror inte han är rädd att närma sig de svarta sidorna heller. Men det är ju hans bok helt och hållet, han bestämmer själv, säger Marcus Birro.

Lasse Berghagen själv vill inte gå närmare in på vilka livshändelser som kommer att tas upp i boken.

– Det blir mycket möten. Jag har ju träffat alltfrån Nicko McBrain i Iron Maiden till det som är raka motsatsen till hårdrock. Det blir både moll och dur, som livet är. Men jag är ingen bitter typ.

”Hej livet!” släpps hösten 2021 på Bonnier Forum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer