Det har länge varit en konflikt mellan The rolling stones och The verve om rättigheterna till låten Bitter sweet symphony. Foto: TT

Bitterljuv musikkonflikt mellan Rolling stones och The verve över

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge pågått en konflikt mellan banden Rolling stones och The verve gällande rättigheterna om låten Bitter sweet symphony. En bitterljuv konflikt som nu verkar vara över, rapporterar Pitchfork.

The Verves låt Bitter sweet symphonys ljudsampling är baserad på ett stycke från Rolling stones låt The last time. Ljudsamplingen från The last time är en symfoni-cover och inte ett original från Rolling Stones låt.

The Verve hade rättigheter att sampla orkesterinspelningen men fick inte publiceringsrättigheter av Rolling stones.

Stämde frontmannen

Rolling stones manager Allan Kleins företag ABKCO records ägde rättigheterna till låten The last time. Sent 90-tal stämdes Richard Ashcroft,frontmannen i The verve, av Allan Klein.

Något som ledde till att Mick Jagger och Keith Richards fick låtskrivarrättigheterna till låten Bitter sweet symphony. 

Enligt en pressrelease från Richard Ashcrofts team är nu den bitterljuva konflikten över, rapporterar Pitchfork. Jagger och Richards har gått med på att ge sina låtskrivar- och publiceringsrättigheter till The verve.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.