Skådespelaren Björn Granath har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Dramatenskådespelaren och ”Madickens pappa” Björn Granath har avlidit. Han blev 70 år gammal.

Björn Granath var en folkkär skådespelare som var anställd på Dramaten, där han sedan 1987 gjort otaliga roller.

Granath har också synts i drygt 100 filmer och tv-serier, till exempel ”Pelle Erövraren”, ”Sällskapsresan” och ”Ondskan”.

Spelade Madickens pappa

Många känner också igen honom från Astrid Lindgren-filmerna om Madicken där Björn Granath spelade rollen som Madickens pappa.

Granath föddes i Göteborg 1946 studerade sedan litteratur- och teaterhistoria på universitet där han samtidigt spelade studentteater.

Han var en del av 1970-talets vänstervåg och deltog bland annat i det så kallade Tältprojektet.

”Otroligt mångsidig”

Anna Hedelius, teaterkritiker på SVT, minns Björn Granath som en väldigt varm person, och minns en skådespelare som tog sitt yrke på allra största allvar.

– Han var ju en otroligt mångsidig skådespelare, folkkär. Han började i vänsterrörelsen men har ändå tagit sig in i andra sammanhang också, där han spelat teater och film med värdighet och seriositet, säger hon.

Anna Hedelius har jobbat tillsammans med Björn Granath, vid en uppsättning av Romeo och Julia 1992 på Dramaten.

– Det var både en väldigt fin kontakt rent personligen, han var en väldigt varm person. Men också en mycket fin rolltolkning av broder Lorenzo, säger hon.

– Han har gjort så otroligt många roller, en så mångsidig skådespelare. Det kan inte finnas någon som inte har berörts av hans fina rolltolkningar, fortsätter Anna Hedelius.

”Stor förlust för svensk teater”

Stefan Johansson, chefdramaturg på Malmö Teater och tidigare bland annat chefdramaturg på Kungliga Operans dramaturg och chef för Radioteatern, skriver att Granaths död är ”En stor förlust för svensk teater”.

”Alldeles ofattbart. Ska vi aldrig mer få höra den kloka, sansade, erfarna men också skarpa rösten i nya uppgifter? Eller se honom fånga ögonblicket, diskret men synligt för alla, på scenen? Tankarna går till hans närmaste men egentligen vägrar en ta in detta. En stor förlust för svensk teater.” skriver Stefan Johansson på Facebook.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer