Nu ska blåsmusiken räddas med ny tävling

Uppdaterad
Publicerad

Svensk blåsmusik är i akut behov av nya stjärnor – som vi tidigare har rapporterat i Kulturnyheterna så är det färre och färre som är intresserade av att spela klassiska instrument som oboe och fagott. För att tackla problemet arrangeras nu för första gången tävlingen Blåsmusikpriset på Berwaldhallen i Stockholm.

– Ett sådant pris tycker jag är ett ypperligt tillfälle för att höja intresset och skapa en hajp kring blåsmusiken. Vi behöver skapa idoler som kan vara ambassadörer för blåsmusiken i landet, säger Max Låke, producent på Kungliga musikaliska akademien.  

Under de senaste åren har den svenska blåsmusiken brottats med ett dalande intresse. För 50 år sedan fanns det över trettio orkestrar i Sverige som var professionella blåsensembler. Idag finns det bara nio. 

– De var ju lärare ute i kommunerna på kulturskolorna, de hade egna ensembler och de drev blåsmusiken framåt, berättar Max Låke. 

För att hitta en ny ambassadör har tre finalister tagits ut till Blåsmusikpriset av femtio sökande. Alla har provspelat för Kungliga musikaliska akademiens nationella stipendium under hösten, på träblås-, bleckblås- och slagverksinstrument. 

Unga musiker i början av sina karriärer. Och i vinstpotten finns både stipendium och soloframträdanden med alla professionella blåsorkestrar i landet under två säsonger.  

“En möjlighet att ta sig framåt i karriären” 

Vad betyder det för dig att få vara med?  

– Framförallt så är det ju väldigt kul och en bra piska för att öva mer och försöka utveckla sig själv, säger klarinettisten Magnus Holmander, 25 år: 

– Sedan är det ju också en väldigt bra exponering för mig som frilansare. En möjlighet att ta sig framåt i karriären.  

Trombonisten Jonathan Goodwin, 26 år, har precis fått jobb i en orkester i Danmark och det här är första gången som han tävlar.  

– Jag är ganska nervös. Jag vet inte vad jag ska vänta mig men jag hoppas att det kanske är början på fler uppträdanden som solist, säger Jonathan Goodwin.  

Vill skapa en hajp 

Finalisterna ackompanjeras av Arméns musikkår som är Sveriges största professionella blåsorkester och en av de orkestrar som ingår i det relativt nystartade Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige. En organisation som också är med och arrangerar tävlingen tillsammans med Kungliga musikaliska akademien. 

– Det är en av de första stora sakerna som har kommit fram av det här nätverket, att vi nu drar igång det här priset. Just för att skapa en hajp för blåsmusiken som konstform. Det är så viktigt och jag tror att det kommer att kunna bli väldigt bra, säger Max Låke. 

Finalen går av stapeln i Berwaldhallen i Stockholm den 13 januari.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.