Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viaplay har redovisat stora förluster de senaste kvartalen. Hör SVT:s tv-kritiker om hur streamingbolagets kris slår mot branschen. Foto: Andreas Idén/SVT

Blytung förlust för Viaplay

Uppdaterad
Publicerad

Den kristyngda strömningstjänsten Viaplay redovisar en tung förlust för fjärde kvartalet med ett rörelseresultat på minus 2,9 miljarder kronor.

Det kan jämföras med ett resultat på minus 294 miljoner kronor motsvarande kvartal året innan.

Resultat per aktie för fjärde kvartalet blev minus 36,83 kronor, jämfört med minus 3,19 kronor samma kvartal året innan.

Krisen för Viaplay

Viaplay har på senare år varit en stor spelare på den nordiska streamingmarknaden, med tunga sporträttigheter och otaliga egna dramaproduktioner. Men när lågkonjunkturen drog in på allvar 2023 blev räntekostnaderna för företagets stora lån ohållbara.

Företagets aggressiva strategi med dyra rättigheter, snabb internationell etablering och skyhög produktion av egna serier kollapsade.

I juni förra året vinstvarnade Viaplay, dåvarande vd Anders Jensen fick lämna företaget och aktiekursen har under de senaste året kraschat med en värdeminskning på 98 procent.

Aktieägarna tar smällen

För att rädda företaget har man genomfört en dramatisk räddningsplan, där man genom nyemissioner ska få in fyra miljarder kronor i kapital, skriva ned stora skulder och konvertera lån till aktier.

Viaplay har också höjt priset kraftigt på sina sportpaket, pausat en lång rad dramaproduktioner och sålt flera prestigeserier till konkurrenterna Netflix och Skyshowtime.

Under bolagets extrastämma i Stockholm under onsdagen godkändes krisplanen av ägarna, trots att det innebär att nuvarande aktier blir kraftigt utspädda. Alternativet var att riskera konkurs.

Företaget hoppas nu kunna vända den djupa krisen genom räddningsplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen för Viaplay

Mer i ämnet