• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thomas Öberg berätta om föreställningen ”Den overkliga sanningen om Bob Hund” Foto: Lars Hallin

Bob Hund ger sig ut på turné ”Alla är missnöjda hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Indiepopbandet Bob Hund drar ut på Sverigeturné. I ”Den overkliga sanningen om Bob hund” utmanar bandet sina egna uppfattningar om bandets historia – och hoppas på att göra publiken obekväm.

– Folk har låtit oss hållas i 30 år, säger Thomas Öberg, sångare i Bob Hund.

Bob Hund bildades 1991 och har sen dess turnerat med låtar som ”Jag rear ut min själ” och ”Helgen v. 48”. Den sistnämnde har blivit bandets, och i synnerhet fansens, inofficiella högtid och det är under årets vecka 48 som bandet nu ger sig ut på turné. I föreställningen ”Den overkliga sanningen om Bob hund” utmanar bandet varandra – och publiken.

– Vi riktar oss till oss själva, samtidigt som Bob Hund har hållit på så länge. Man kan projicera ett antal samhällsproblem på bandet som till exempel demokrati. Demokrati i Bob Hund är att alla beslut är långsamma, ingen får sin vilja igenom och alla är missnöjda hela jävla tiden, säger Thomas Öberg. Och förhoppningsvis kan det ge ekoeffekter ut i samhället.

Teater som terapi

En prototyp av föreställningen sattes upp på Helsingborgs Stadsteater. Nu intar den Sverigekartan med över 20 stopp. Första fyra etapperna blir en svit på Södra teatern i Stockholm.

– Det viktigaste för en musiker är inte att prestera, det är att lyssna. Men när vi gör den här pjäsen är det ännu viktigare att lyssna, säger Thomas Öberg och fortsätter:

– Det har varit nyttigt för oss, det är som att gå i gruppterapi. Alla som jobbar på en arbetsplats med mer än fyra personer borde någon gång prova att spela teater, säger han. Tror vi, vi sitter inte inne på någon sanning. Det är ren experimentverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.