Böcker säljs per hyllmeter som prydnad: ”Egentligen en gammal trend”

Uppdaterad
Publicerad

Böcker som enbart inredning är enligt experter inget nytt. Men trenden har tagit en helt ny fart på sistone när bland annat SR:s Kulturnytt rapporterat om inhyrda bokkonsulter som ska piffa till hem med hjälp av litteratur – och antikvariat som numera säljer snygga böcker per hyllmeter.

– Boken har blivit tömd på värde men är kvar som symbol, säger SVT:s litteraturkritiker Ulrika Milles.

Att inhandla böcker i estetiska syften snarare än innehållsmässiga har under dagarna blivit ett diskussionsämne på sociala medier. Detta efter en artikel i Svenska Dagbladet där intervjupersonen visar sin platsbyggda bokhylla – innehållande bland annat en åldrad samling uppslagsverk, tre exemplar av Brottets krönika och en spansk anatomibok.

”Jag har inte läst en enda bok i mitt liv (...) jag tog in en bokkonsult som hjälpte mig med alla böcker”, säger husets ägare i SvD.

Säljer böcker per hyllmeter

Men att köpa böcker bara för att pynta sitt boende är inte helt ovanligt.

I går rapporterade Kulturnytt att flera antikvariat sparar och säljer ”snygga” böcker per hyllmeter. Vilket är vanligt om köparen har just en platsbyggd bokhylla men inte är någon bokmänniska.

– Vi moraliserar inte över det, det är ett sätt för oss att slippa slänga böcker om inte innehållet går att sälja, säger Pontus Oldén, inköpsansvarig på Rönnells antikvariat i Stockholm, till Kulturnytt.

Böcker som statussymbol

Ulrika Milles är litteraturkritiker för SVT och enligt henne är böcker som artefakt en inredningsdetalj som markerar borgerlighet och att man kommer från det gamla klassamhället.

– Trenden är egentligen jättegammal. Det enda som är nytt är att man nu säger att man inte läser böckerna, säger hon.

Att inreda med böcker kan, enligt Ulrika Milles, ses som en klassmarkör och statussymbol som funnits länge i alla samhällsklasser. Överklassen skyltade med exklusiva upplagor, medan arbetarklassen höll sig till en enkel bibel.

– Boken har på ett sätt blivit tömd på värde men den är kvar som symbol, säger Ulrika Milles.

Skapar en personlighet

Böcker hindrar också hem från att kännas kalla och opersonliga, menar inredningsstylisten Anna Bergermark Lindeman. Hon förstår till fullo varför människor är angelägna om att ha fina böcker i sina hem.

– Man använder böcker för att signalera att ”här bor någon”. Böcker och vad man läser säger nämligen väldigt mycket om en som person, säger Anna Bergermark Lindeman till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.