Foto: TT

Kroppsguide för flickor stoppas – spred myt om ”mödomshinna”

Uppdaterad
Publicerad

”Mödomshinnan är ett supertunt membran som skyddar ingången till slidan”, så står det i boken ”Tjejguiden: 50 råd som hjälper dig att älska dig själv och din nya kropp”, som riktar sig till unga flickor mellan 9–12 år. Men uppgiften är fel, det påpekar flera kritiska röster.

För Svenska Dagbladet förklarar barnmorskan Monica Christianson att ett fåtal barn kan födas med en täckande hinna som sedan måste opereras bort för att mensblodet ska komma ut. Men det normala är att man föds med en slidöppning, betonar hon.

Förlaget Pagina förklarar nu hur faktafelet hamnade i boken.

– Felet är oerhört beklagligt. Det har skett en direktöversättning från det engelska ”hymen”, som då felaktigt benämnts med det gamla ordet för slidkrans, säger förlagschefen Sabina Macri till RFSU:s magasin Ottar.

Förlaget spärrar boken

I den nuvarande upplagan kommer ett kompletterande insättsblad att bifogas som dementerar uppgiften. Inför nästa upplaga ska stycket med faktafelet omformuleras.

– Vi har spärrat boken, så att den inte kan gå ut från vårt lager. Bokhandeln har även ombetts plocka undan boken från sina hyllor tills materialet, i form av informationsblad, har kommit dem tillhanda, säger Sabina Macri till Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.