Alex Schulman om kulturfejden som bottnade i en kärleksaffär

Uppdaterad
Publicerad

I flera decennier låg den uppburne författaren Sven Stolpe och Dagens Nyheters chefredaktör Olof Lagercrantz i krig mot varandra på kultursidorna.
I sin nya bok Bränn alla mina brev har Stolpes barnbarn, författaren Alex Schulman, med hjälp av bevarade dagböcker och brev, utforskat vad konflikten egentligen handlade om.

– Olof Lagercrantz och Sven Stolpe var bittra fiender i sex decennier. De hatade varandra och det var en ständigt pågående kulturfejd. Men jag började förstå att det här hatet inte kunde bygga på olika intellektuella ståndpunkter eller liknande. Det måste handla om någonting annat, säger Alex Schulman.

Det visar sig att det handlar om Karin Stolpe, Sven Stolpes fru och Alex Schulmans mormor.

Under en vistelse på Sigtunastiftelsen sommaren 1932 förälskar sig 24-åriga Karin i den några år yngre, då ännu opublicerade, Olof Lagercrantz.

Olof Lagercrantz och Karin Stolpe Foto: Privat

”Verkar avsky henne”

De inleder en kort men svindlande och intensiv kärleksaffär, men Karin ser tillslut ingen annan utväg än att stanna i sitt äktenskap med den kontrollerande Sven Stolpe.

– Hon blir rädd. Rädd  för att vara fel, göra fel och säga fel. Allt hon gör bli explosivt för Sven Stolpe. Hon känner att han faktiskt verkar avsky henne samtidigt som han vägrar släppa henne. Det är en stor sorg att läsa hennes brev, det känns som att hon hade egenskaper som var fantastiska som hon aldrig fick utlopp för.

Med hjälp av bevarade dagböcker och kärleksbrev har Alex Schulman lagt pussel, och han beskriver hur morfar Sven Stolpes ilska kom att förpesta släkten i generationer framåt.

Fortsätter skriva om släkten                   

I sin första bok Skynda att älska skrev han om sin pappa, i senaste Glöm mig om sin alkoliserade mamma. I Bränn alla mina brev fortsätter Schulman att reda ut och söka efter svar i sin egen släkt.

Kan du känna dig tacksam över att det verkar finnas så mycket stoff där?

– Nja, visserligen tror jag att det finns i alla familjer. Men i det här fallet var det ändå exceptionellt: hemliga brev hittas, som avslöjar en vacker historia, men de förklarar också en hel släkts sorg. När jag satt vid mitt skrivbord med breven och Olofs dagbok kände jag: Jag får aldrig tag i en sån här historia igen. Jag får inte göra bort mig nu!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer