Barnavdelningen på ett bibliotek. Foto: Christine Olsson/TT

Barnböcker skänks till förskolor – ska öka det läsfrämjande arbetet

Publicerad

Kulturrådet har i en lista samlat 120 barnböcker som kommer att delas ut till landets förskolor under nästa år. Förskolorna kan själva, utifrån deras enskilda behov, välja vilka böcker de vill ha.

I våras avsatte regeringen 50 miljoner kronor för att stimulera läsning ute i landets förskolor. Som en del i detta sjösätts under 2019 en lista, upprättad av Kulturrådet med hjälp av barnlitteraturexperter, från vilken Sveriges alla förskolor kommer tilldelas gratis barnböcker, i huvudsak utgivna under 2018. 

Listan omfattar totalt 120 barnböcker. 86 av böckerna är på svenska, och 34 stycken på andra språk. Däribland persiska, somaliska och de nationella minoritetsspråken, skriver Kulturnytt.

Syftet med projektet är att stärka förskolornas läsfrämjande arbete och öka intresset för läsning hos både barn och föräldrar.

– De kan sätta ihop sin samling utifrån vad de helst vill ha, eller inte redan har. Om man till exempel är en förskola som har många barn med ett annat modersmål så vill man kanske ha många böcker på just det språket, säger Lotta Brilioth Biörnstad, chef för litteratur- och biblioteksenheten på Kulturrådet, till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.