Recension: Beckomberga – ode till min familj

Publicerad

Ingrid Elam har läst Sara Stridsbergs nya bok ”Beckomberga – ode till min familj”.

Beckomberga, det stora mentalsjukhuset utanför Stockholm, lades ner 1995. En av dem som vistas där under en period är Jackies pappa Jimmie Darling, och när hennes mamma reser bort tillbringar Jackie alltmer av sin tid på sjukhuset.

Författaren och dramatikern Sara Stridsberg debuterar 2004 med ”Happy Sally”, blir flerfaldigt Augustnominerad och får Nordiska Rådets litteraturpris 2006 för ”Drömfakulteten”, en fiktiv berättelse om feministen Valerie Solanas liv följd av ”Darling River”, som tar avstamp i Vladimir Nabokovs Lolitafigur.

Romanen ”Beckomberga – Ode till min familj”  är en berättelse om skräcken och längtan efter att falla, att simma ut i Atlanten och aldrig komma tillbaka. Och drömmen om att fånga den som faller.

Ingrid Elam konstaterar att Sara Stridsbergs nya bok påminner en hel del om hennes tidigare böcker, men att det också finns saker som gör den annorlunda.

Se Ingrid Elams recension av ”Beckomberga – Ode till min familj” i klippet längst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer