Beslutet är historiskt, och är första gången på 75 år som världens största litteraturpris inte delas ut. Foto: TT

Beskedet från Svenska Akademien: Inget Nobelpris i år

Publicerad

Ingen Nobelpristagare i litteratur kommer att presenteras 2018 meddelar Svenska Akademien på fredagsmorgonen. Det är första gången sedan 1949 som inget Nobelpris i litteratur tillkännages.

SVT rapporterade · Inget nobelpris i litteratur 2018

Här sammanfattar vi hur kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) reagerar på beskedet från Svenska Akademien: 

Kulturministern: ”För litteraturen väldigt sorgligt”

SVT NyheterKulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tycker att dagens besked från Svenska Akademien om att inget litteraturpris delas ut i år är förståeligt, men sorgligt för litteraturen. Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att beskedet skadar bilden av Sverige utomlands.
SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg har med anledning av dagens beslut att inte dela ut Nobelpriset i litteratur bestämt sig för att publicera namnet på personen som tidigare benämnts som "kulturprofilen".

Personen heter Jean-Claude Arnault och är gift med den före detta ledamoten Katarina Frostenson.  
09.20
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen med anledning av att Svenska Akademien inte kommer att dela ut ett pris i litteratur i år.
09.22
Så här skriver Akademien i sitt pressmeddelande: 

Svenska Akademien skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur | Svenska Akademien

Svenska Akademien meddelar idag att 2018 års Nobelpristagare i litteratur kommer att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.
09.25
Nyheten om att det inte blir ett pris i år sprider sig snabbt i världen. Så här skriver BBC:

Academy turmoil delays Nobel prize

BBC NewsThe Swedish Academy postpones the 2018 Literature award, amid a scandal over sexual assault claims.
09.26
Även franska medier som Le Monde skriver om beskedet.
09.27
Även spanska El Mundo rapporterar om det historiska beskedet.
09.30
På vår Facebooksida skriver många om vad de tänker om att priset inte ska delas ut: 

SVT Nyheter

[TV] Blir inget nobelpris i litteratur i år. Vad tycker du om beslutet? SVT sänder live på SVT1 och på svt.se.
09.32
- Jag är lättad. Det här visar på försiktig insikt, säger litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.
09.32
Hon tror att det faktum att så många ledamöterna gått ut i pressen och visat sin "småaktighet och kränkthet" inte är bra för prisets status.

Det dramatiska beskedet tillkännagavs på fredagsmorgonen:

– Vi har bestämt oss för att inte dela ut ett pris efter långa och intensiva diskussioner. Förtroende är så pass lågt i omvärlden att vi avstår i år. Däremot planerar vi att dela ut priset nästa år och då blir det ett dubbelt pris förhoppningsvis. Det har hänt fem gånger tidigare och är inte en unik händelse, säger Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson till TT.

– I år har vi haft en mycket ovanlig situation med strider och en försvagad akademi. Vi måste ha respekt för pristagarna, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institution, säger Anders Olsson.

Beslutet är historiskt, och är första gången på 69 år som världens största litteraturpris inte delas ut.

I pressmeddelandet som skickades ut klockan 9 på fredagsmorgonen skriver Akademien att det ”råder en samsyn” bland dess ”aktiva ledamöter” att man måste utveckla formerna för sitt arbete. Det gäller bland annat att ”modernisera tolkningen av Akademiens stadgar”, exempelvis när det gäller formerna för utträde. Man kommer också att stärka rutinerna för hanteringen av jävsfrågor.

”Vi måste välja in nya ledamöter”

Svenska Akademien anser att de bör ”skapa tidsrum för att återställa det allmänna förtroendet för Akademien”, och ägna tid åt att välja in nya medlemmar och förnya akademien.

TT: Hur ska ni få tillbaka förtroendet?

– Bara genom långt arbete och genom att inse det allvarliga i situationen. Vi har bara tio ledamöter och vi måste sätta igång med att välja in nya. Vi har också satt igång ett arbete att förnya Akademien. Vi ska ta in juridisk kompetens och bli bättre på det vi gör. Vi måste välja in nya ledamöter, och snabbt ska det gå, säger Anders Olsson.

Två pris presenteras 2019

Trots att ingen pristagare kommer presenteras i år kommer den att utses, men presenteras först 2019, tillsammans med det årets vinnare.

”Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses”, skriver Akademien i pressmeddelandet, där man också skriver att 2018 års Nobelpristagare i litteratur kommer att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Nobelstiftelsen ger sitt stöd

Nobelstiftelsen ger sitt stöd till Akademiens beslut, med anledning av den kris som omgärdat institutionen under våren.

”Den förtroendekris som Svenska Akademien befinner sig i har påverkat Nobelpriset negativt. Deras beslut betonar allvaret i situationen och bidrar till att värna Nobelprisets anseende på lång sikt. Inget av detta berör utdelandet av Nobelpris inom övriga priskategorier 2018”, skriver Carl-Henrik Heldin, ordförande i Nobelstiftelsens styrelse, i ett pressmeddelande.

Bara tio ledamöter återstår

Dagens besked kommer efter en särskilt turbulent tid i Akademiens historia.

Sedan början av april har sex medlemmar lämnat arbetet. Först Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, senare Katarina Frostensson och Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Så sent som på lördagen lämnade också Sara Stridsberg sina uppdrag.

Bakgrunden är de kontroverser som utspelats efter Dagens Nyheters avslöjande om den så kallade Kulturprofilen.

Eftersom både Kerstin Ekman och Lotta Lotass sedan tidigare lämnat Svenska Akademien återstår idag alltså bara 10 medlemmar.

Tidigare gånger Nobelpriset inte delats ut

Visa

Svenska Akademien grundades 1786 av kung Gustaf III. Sedan 1901 har Akademien delat ut nobelpriset i litteratur, i enlighet med Alfred Nobels testamente.

Sju gånger tidigare har Svenska Akademien – under rubriken ”reserverat pris” – valt att ej dela ut årets Nobelpris i litteratur, nämligen åren 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 och 1949. Fem gånger har det skjutits upp och delats ut kommande år tillsammans med det senare årets pris.

Källa: Svenska Akademien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet