• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Beslutet är historiskt, och är första gången på 75 år som världens största litteraturpris inte delas ut. Foto: TT

Beskedet från Svenska Akademien: Inget Nobelpris i år

Publicerad

Ingen Nobelpristagare i litteratur kommer att presenteras 2018 meddelar Svenska Akademien på fredagsmorgonen. Det är första gången sedan 1949 som inget Nobelpris i litteratur tillkännages.

SVT rapporterade · Inget nobelpris i litteratur 2018

SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg har med anledning av dagens beslut att inte dela ut Nobelpriset i litteratur bestämt sig för att publicera namnet på personen som tidigare benämnts som "kulturprofilen".

Personen heter Jean-Claude Arnault och är gift med den före detta ledamoten Katarina Frostenson.  
Här sammanfattar vi hur kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) reagerar på beskedet från Svenska Akademien: 

Kulturministern: ”För litteraturen väldigt sorgligt”

SVT NyheterKulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tycker att dagens besked från Svenska Akademien om att inget litteraturpris delas ut i år är förståeligt, men sorgligt för litteraturen. Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att beskedet skadar bilden av Sverige utomlands.
13.27
Vi tackar alla som har följt den här liverapporteringen. Vi fortsätter självklart att bevaka den här frågan.
13.26
Jag kan inte hålla med den tillfällige ständige sekreteraren att detta inte bör betecknas som ett nederlag. Djupt sorgligt.
13.13
Litteraturkritiker Ulrika Milles skriver om hur dagens historiska besked kommer att göra sig påmint i framtiden

Ulrika Milles: Det uteblivna priset kommer för alltid vara ett hack i tiden

SVT NyheterSvenska Akademiens svaga krisinsikt och dess arrogans inför allvaret i kulturprofilskandalen ledde till ett historiskt besked – ett inställt Nobelpris. Det menar Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.
13.11
Internationellt har turerna runt Svenska Akademin och Nobelpriset i litteratur redan gjort stor skada på Sveriges rykte. De flesta utomlands tror att staten Sverige ansvarar för Nobelprisen, understruket av att de (undantaget fredspriset) utdelas av Sveriges statsschef, Kungen. Jag har mötts av förvåning och besvikelse från utländska bekanta hur ett land som haft ett rykte om sig att vara liberalt och jämställt kan visa sig vara lika chauvinistiskt och sexistiskt som de flesta uppfattar Trump & Co. Jag vet inte om och hur detta kan repareras men anser att både regeringen och Nobelkommittén bör titta på möjlig skadebegränsning snarast. Som det är nu tvingas jag i mina internationella kontakter skämmas för en chauvinism och sexism som jag innerligt hoppas inte är representativ för mitt land Sverige.
13.09
Stadgan måste åtföljas. Förhoppningsvis tillkommer framstående akademiledamöter.
13.03
SVT:s kollegor i Norge, NRK, rapporterar om Akademiens beslut i dag

Svenska Akademien: Nobelprisen i litteratur deles ikke ut i år

NRKSvenska Akademien opplyser at Nobelprisen i litteratur ikke skal deles ut i år. Begrunnelsen er svekket tillit til Akademien, sier fungerende sekretær Anders Olsson.
12.55
De enda ledamöter som åtnjuter respekt i denna soppa är de som redan hoppat av. All heder åt dessa starka individer som så tydligt tagit ställning och som således har både snille och smak. Återstoden saknar uppenbarligen all form av moralisk kompass och är ingenting annat än en flock missanpassade amatörer som inte platsar i någon akademi. För att förtroendet ska kunna återupprättas måste dessa ställa sina stolar till förfogande - alternativet är att konungen träder in och avsätter samtliga. Konungen får gärna i samband med detta åter tillsätta de avhoppade ledamöterna (förutsatt att de själva är fortsatt intresserade).
12.41
Fyra avhoppade ledamöten kräver att Svenska Akademien utreds av en kriskommission

Avhoppade ledamöterna: Vi kräver en kriskommission

SVT NyheterNobelpriset i litteratur 2018 har ställts in. Nu står det klart att de avhoppade ledamöterna Sara Danius, Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren kräver att Svenska Akademien utreds av en kriskommission. Det berättar Kjell Espmark i en intervju med Dagens Nyheter.

Det dramatiska beskedet tillkännagavs på fredagsmorgonen:

– Vi har bestämt oss för att inte dela ut ett pris efter långa och intensiva diskussioner. Förtroende är så pass lågt i omvärlden att vi avstår i år. Däremot planerar vi att dela ut priset nästa år och då blir det ett dubbelt pris förhoppningsvis. Det har hänt fem gånger tidigare och är inte en unik händelse, säger Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson till TT.

– I år har vi haft en mycket ovanlig situation med strider och en försvagad akademi. Vi måste ha respekt för pristagarna, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institution, säger Anders Olsson.

Beslutet är historiskt, och är första gången på 69 år som världens största litteraturpris inte delas ut.

I pressmeddelandet som skickades ut klockan 9 på fredagsmorgonen skriver Akademien att det ”råder en samsyn” bland dess ”aktiva ledamöter” att man måste utveckla formerna för sitt arbete. Det gäller bland annat att ”modernisera tolkningen av Akademiens stadgar”, exempelvis när det gäller formerna för utträde. Man kommer också att stärka rutinerna för hanteringen av jävsfrågor.

”Vi måste välja in nya ledamöter”

Svenska Akademien anser att de bör ”skapa tidsrum för att återställa det allmänna förtroendet för Akademien”, och ägna tid åt att välja in nya medlemmar och förnya akademien.

TT: Hur ska ni få tillbaka förtroendet?

– Bara genom långt arbete och genom att inse det allvarliga i situationen. Vi har bara tio ledamöter och vi måste sätta igång med att välja in nya. Vi har också satt igång ett arbete att förnya Akademien. Vi ska ta in juridisk kompetens och bli bättre på det vi gör. Vi måste välja in nya ledamöter, och snabbt ska det gå, säger Anders Olsson.

Två pris presenteras 2019

Trots att ingen pristagare kommer presenteras i år kommer den att utses, men presenteras först 2019, tillsammans med det årets vinnare.

”Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses”, skriver Akademien i pressmeddelandet, där man också skriver att 2018 års Nobelpristagare i litteratur kommer att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Nobelstiftelsen ger sitt stöd

Nobelstiftelsen ger sitt stöd till Akademiens beslut, med anledning av den kris som omgärdat institutionen under våren.

”Den förtroendekris som Svenska Akademien befinner sig i har påverkat Nobelpriset negativt. Deras beslut betonar allvaret i situationen och bidrar till att värna Nobelprisets anseende på lång sikt. Inget av detta berör utdelandet av Nobelpris inom övriga priskategorier 2018”, skriver Carl-Henrik Heldin, ordförande i Nobelstiftelsens styrelse, i ett pressmeddelande.

Bara tio ledamöter återstår

Dagens besked kommer efter en särskilt turbulent tid i Akademiens historia.

Sedan början av april har sex medlemmar lämnat arbetet. Först Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, senare Katarina Frostensson och Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Så sent som på lördagen lämnade också Sara Stridsberg sina uppdrag.

Bakgrunden är de kontroverser som utspelats efter Dagens Nyheters avslöjande om den så kallade Kulturprofilen.

Eftersom både Kerstin Ekman och Lotta Lotass sedan tidigare lämnat Svenska Akademien återstår idag alltså bara 10 medlemmar.

Tidigare gånger Nobelpriset inte delats ut

Visa

Svenska Akademien grundades 1786 av kung Gustaf III. Sedan 1901 har Akademien delat ut nobelpriset i litteratur, i enlighet med Alfred Nobels testamente.

Sju gånger tidigare har Svenska Akademien – under rubriken ”reserverat pris” – valt att ej dela ut årets Nobelpris i litteratur, nämligen åren 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 och 1949. Fem gånger har det skjutits upp och delats ut kommande år tillsammans med det senare årets pris.

Källa: Svenska Akademien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet