Starka känslor efter besked om uteblivet Nobelpris

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att det i år inte blir någon Nobelprisutdelning har reaktionerna varit många. Kulturnyheterna har träffat några bokläsare på bibliotek och bokhandlar för att höra hur de ser på Akademiens beslut.

Under fredagsförmiddagen kom det dramatiska beskedet från Svenska akademien om att man i år inte kommer att dela ut något Nobelpris – detta efter den senaste tidens turbulens och ledamotsavhopp som skakat institutionen.

Reaktionerna i såväl svenska som utländska medier efter beskedet har varit många, men även på bibliotek och bokhandlar i Stockholm gick känslorna bland de bokläsare Kulturnyheterna träffade under förmiddagen i sär.

Enligt Dimitri Konstantinov var dagens beslut bra – och kanske till och med oundvikligt.

– Det är ett väldigt bra beslut, för det hade inte varit trovärdigt. Och kanske hade det lett till att Akademien fick ett än mer löjeväckande skimmer över sig. Saker och ting förändras – men de har tydligen inte insett det än, säger han.

Även Siri Samuelberg anser att Akademiens beslut att inte dela ut Nobelpriset i år var bra.

– De är säkert jätteduktiga på det de gör, men i och med att det har varit som det har varit och de som är med är som de är tycker jag inte att det är trovärdigt, säger hon.

”Väldigt tråkigt”

Men det är inte alla som är nöjda med dagens besked från Akademien. I en av Stockholms bokhandlar träffar Nicklas Björkholm Kulturnyheterna – och han är besviken.

– Det är väldigt tråkigt, det är en grej som händer varje år och det är mycket surr. Det är bra för Sverige och det är bra för alla, säger han.

Även att döma av läsarkommentarerna i SVT:s liverapportering under dagen går åsikterna kring Svenska akademiens beslut i sär:

”Jag kan inte hålla med den tillfällige ständige sekreteraren att detta inte bör betecknas som ett nederlag. Djupt sorgligt”, skriver Tomas Nordberg på SVT:s webb.

”Skam. Jag tycker att samtliga skall avgå. Välj om deltagarna. Ingen har något förtroende av dem som är kvar. Så mycket pengar kan användas på ett bättre sätt”, skriver signaturen G på SVT:s webb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer