Böcker bränns upp när de rensas ut från biblioteket i Backe i Jämtland. Böckerna på bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Scanpix

Bibliotek bränner böcker

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteket i Backe i Strömsunds kommun bränner upp böcker som gallrats ut.

I stället för att sälja ut eller skänka bort böcker som rensats ut ur det kommunala biblioteket i Backe i Strömsunds kommun i Jämtland bränns böckerna upp, skriver Länstidningen Östersund i dag.

Uppåt 20 säckar

Bokbränningen sker löpande och enligt tidningen har 18-20 säckar med böcker skickats till en återvinningscentral för att brännas.

Strömsunds kommunchef Anders Andersson bekräftar bokbränningen.

– Det har varit satt i system under lång tid på många bibliotek, men det är inte fråga om något bokbål av böcker med ett visst innehåll. Det gäller slitna böcker eller böcker som ingen velat låna på länge, säger han till Kulturnyheterna.

Han tillägger att de förstörda böckerna finns i fler exemplar eller går att få tag på via fjärrlån.

Bränt klassiska verk

Privatpersoner på orten som erbjudit sig att ta hand om böckerna har fått nej. Det gäller bland annat klassiska verk av Ernest Hemingway, Mark Twain och Anton Tjechov.

Att böckerna inte skänks bort hänvisar kommunchefen till likställighetsprincipen, som innebär att kommuner inte får särbehandla vissa invånare framför andra. Kommunen har inga planer på att ändra sina rutiner, trots kritiken.

– Vi kommer att fortsätta gallra, sälja och sen destruera böcker för återvinning som ger ny energi, säger Anders Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer