Bitterfittan är tillbaka, och hon har skilt sig

Publicerad

För tio år sedan gick Maria Sveland från att vara en ganska anonym journalist till att bli omdiskuterad feministikon. Hon hade släppt den numera moderna klassikern ”Bitterfittan”, en roman som problematiserar äktenskapet och moderskapet. Nu är hon tillbaka med uppföljaren, och temat är skilsmässa.

– Folk går och omkring och drar på dåliga relationer alldeles för länge... just för att den normativa berättelsen om kärlek ändå är familj, tvåsamhet och barn, och att skilsmässa har lite den här ”loser-stämpeln”, säger Maria Sveland till Kulturnyheterna.

I hennes debutroman ”Bitterfittan” från 2007, kommer huvudkaraktären Sara till en bitter insikt: de flesta parrelationer hon omges av, även hennes egen, är ojämlika. Sveland trodde inte att särskilt många skulle läsa hennes roman, men den blev snabbt en bästsäljare. Idag är den något av en modern svensk klassiker med över 150 000 sålda exemplar bara i Sverige.

Och nu, tio år senare, är Sveland aktuell med uppföljaren ”Bitterfittan 2”. I den har Sara skilt sig och flyttar in i sin första egna lägenhet, efter att ha levt i relationer hela sitt vuxna liv.

Inspireras av Kerstin Thorvall

På balkongen möter hon sin granne, 70-åriga Edith som står och röker på balkongen bredvid. Edith är en livfull karaktär i leopardmönster och rosa läppstift som blir den första att gratulera Sara till skilsmässan.

– Sara är besviken och lite irriterad på att omgivningen så ensidigt lägger på henne massa skuld, skam och oro kring skilsmässan. Så hon blir så glad när någon för en gångs skull säger ”Åh du har skilt dig, grattis!”. Och Edith och Sara utvecklar en stark vänskap.

En som inspirerat Sveland, och vars dikter och texter hon också citerar i ”Bitterfittan 2”, är författaren och illustratören Kerstin Thorvall (1925-2010). Hon beskrivs i boken som briljant för att hon var motsägelsefull och dubbel. Inte helt olik huvudkaraktären Sara.

– Hon kastar sig också huvudstupa in i relationer som hon vet inte kommer leda någonstans, det kommer bara sluta i katastrof. Ändå gör hon det... hon gör en massa dumma saker. Jag tänker att så är vi ju, de flesta av oss... tvärsäkerhet är till för idioter.

En hyllning till vänskap

Även om handlingen till stor del kretsar kring Saras trassliga relationer, har vännerna en central roll i berättelsen.

– Den stora kärleksberättelsen är den som Sara har till sina vänner. Till Edith och andra nära vänner som också är ensamstående, som hon bygger upp en ny sorts familj och gemenskap med.

Med ”Bitterfittan 2” hoppas Sveland bidra till en mer nyanserad bild av livet som frånskild kvinna, där också nyvunnen frihet, lättnad och glädje får plats.

– Jag hoppas att jättemånga människor som gått igenom en separation eller står inför en ska få kraft, pepp och stöd... livet kan faktiskt bli jättebra även efter en skilsmässa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer