Björn Ranelid om krisen i Svenska Akademien: ”Avgå samtliga”

Publicerad

Efter en veckas svår kris för Svenska Akademien har Björn Ranelid fått nog. I SVT:s Aktuellt på fredagen kom författaren med en svada kritik i kombination med ett konkret förslag på hur institutionen borde gå vidare.
– Sätt dem i skolbänken! Avskeda dem, dundrade Ranelid.

Dagen efter beskedet att Sara Danius och Katarina Frostenson lämnar sina uppdrag inom Svenska Akademien är reaktionerna starka på flera håll, inte minst på den svenska litteraturscenen.

En av dess starkaste profiler, författaren Björn Ranelid, beklagade i SVT:s Aktuellt det faktum att Sara Danius lämnat posten som ständig sekreterare.

- Sedan känner jag en stor sorg och ett stort mått av vrede över att Sara Danius lämnar. Den som skulle kunna stå för förnyelse och transparens är den som får lämna, sade han, och fortsatte:

- Samtidigt får människor som uppfört sig fruktansvärt illa får sitta kvar.

Vill se 18 helt nya ledamöter

Björn Ranelid anser inte att Svenska Akademien är att betrakta som en intellektuell elit, utan beskriver samlingen av ledamöter som ”ett B- eller C-lag”.

Nu måste man gå vidare, och för att institutionen ska kunna överleva så måste det rensas upp och vädras ut på allvar.

- Avgå samtliga. Institutionen ska finnas kvar. Ändra stadgarna. 18 nya ledamöter.

Om du själv skulle få frågan att sitta i akademien?

- Svaret är absolut nej, jag är alldeles för känd. För mycket känd, berömd och älskad.

Kan man inte sitta i akademien för att man är känd?

- Nej det går inte. De 20 främsta författarna i Sverige har inte suttit där, sade Björn Ranelid och räknade upp August Strindberg, P O Enquist och Sara Lidman som exempel på detta.

Tycker inte att de står för ”snille och smak”

Han tycker att de ledamöter som i dag utgör Svenska Akademien bör lära sig att ”vårda ordet”.

- Om de inte vet vad ordet jäv betyder så kan de inte stå för ”snille och smak”. Sätt dem i skolbänken! Avskeda dem!, sade Björn Ranelid och slog ut med armarna i SVT:s Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet