Bonnier ger ut omtalade novellen Cat person

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska författaren Kristen Roupenians novell Cat person har blivit en viral snackis sedan den publicerades i magasinet The New yorker. Nu har Albert Bonniers förlag köpt rättigheterna till författarens kommande novellsamling.

– Hon har väldigt många strängar på sin lyra och visar imponerade kvalitéer, säger Daniel Sandström på Albert Bonniers förlag.

Roupenians novell handlar om en kort romans mellan 20-åriga Margot och 34-åriga Robert, en romans fylld av subtila missförstånd och kompromisser. Novellen har träffat precis rätt i samtidens #metoo-diskussioner och blivit en riktig snackis och fått stor uppmärksamhet även utanför USA.

Angeläget författarskap

– Jag tror att alla som har läst den inser att den har något. Väldigt många kan relatera till den samtidigt som den otroligt skickligt skiftar mellan olika positioner och känslor inom samma novell, säger Daniel Sandström.

Han är litterär chef på Albert Bonniers förlag och var den som beslutade att köpa rättigheterna. Enligt honom har Kristen Roupenian graden av angelägenhet och kvalité som förlaget eftersträvar.

– Den här novellen har blivit ett fenomen och det är alltid intressant och trevligt. Men desto viktigare, tror jag, är att Kristen Roupenian är en röst som kommer vara med oss väldigt länge, säger Sandström.

Kan ges ut 2019

När novellsamlingen med den engelska titeln ”You know you want it” når de svenska bokhandlarna vågar Sandström inte svara på, då det ännu inte är klart vilket förlag som kommer ge ut boken i USA. Men han tippar på att den ges ut i Sverige tidigt 2019. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.