Den utstötta terroristen

Uppdaterad
Publicerad

Åsne Sierstad har skrivit ”En av oss, en berättelse om Norge” om massmördaren Anders Behring Breivik. Men trots boktiteln, vill hon inte svara på om Breivik är just en av oss.

Från oönskad, blyg och utstött, till en högerextrem terrorist som efter noga planerande mördade 77 människor. I boken ”En av oss, en berättelse om Norge” tecknar journalisten och författaren Åsne Seierstad ett porträtt av terroristen, Anders Behring Breivik, från barndomen på 70-talet till fängelsetiden idag.

Åsne Sierstad beskriver Anders Behring Breiviks barndom som otrygg och psykiskt påfrestande. Med en frånvarande pappa som sa upp kontakten med sonen i tonåren och en mamma som var psykiskt labil efter att själv haft en trasig uppväxt.

Seierstads bok om Breivik

– Han har utsatts för ett slags ”älsk-hat” från mamman. Å ena sidan knöt hon honom tätt intill sig, samtidigt som hon plötsligt kunde säga att hon önskade att han var död.

Psykiatriska utredningar

Inför arbetet med boken ”En av oss” har Åsne Seierstad intervjuat människor i Anders Behring Breiviks närhet, hon har pratat med hans mamma Wenche Behring Breivik, tagit del av polisrapporter och utredningar som Statens center för barn- och ungdomspsykiatri tidigare gjort med familjen Behring Brevik.

– Redan under graviditeten menar mamman att hon bär på ett ont barn. Hon säger till sjukvårdspersonalen att det känns som att fostret vill plåga henne för att han sparkar henne. Men inget foster är ont, det säger istället något om den verklighet Anders Behring Breivik blev född in i.

I rapporterna från 1983 skriver Statens center för barn- och ungdomspsykiatri att om pojken inte skiljs från sin mamma, så tror de att han kommer utvecklas allvarligt negativt.

Utstött och avvisad

I boken tecknar Åsne Seierstad ett porträtt av en människa som gång på gång blir utstött och avvisad av både familjen och omgivningen.

– Det är till exempel väldigt tydligt när han blir graffitimålare, då försöker han bete sig som ett proffs men de andra ser på honom som en amatör, han blir utstött från den miljön. Då går han vidare till ett annat gäng, men blir inte insläppt där heller eftersom han anstränger sig för mycket.

Anders Behring Breivik försöker även bli rik under många år, utan att lyckas.  

– Senare går han in i spelvärlden och det är kanske det första stället där han känner sig hemma och inte blir avvisad. Det är även den första miljö han lämnar frivilligt.

Är han en av oss?

– Den frågan har jag tänkt mycket på, för han var ju en av oss. Han är ju född som en vanlig norrman. Jag har bestämt mig för att jag inte vill svara på den frågan. Det är upp till läsaren att göra värderingen om han är en av oss eller om han valt all gå emot oss alla.

”En av oss” handlar också om Anders Behring Breiviks offer. Om Bano, Simon och Anders som alla blev mördade på Utøya.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Seierstads bok om Breivik

Mer i ämnet