Carl-Michael Edenborgs finger är på bilden inringat i rött. Foto: Sören Andersson

Carl-Michael Edenborg visar fingret

Uppdaterad
Publicerad

När alla Augustnomineringar under måndagen har presenterats är det de sedvanliga gruppfotona som oväntat dragit till sig intresse.

På bilderna syns Carl-Michael Edenborg, nominerad i kategorin ”Årets svenska skönlitterära bok” för ”Alkemistens dotter”, peka finger in i kameran.

”Edenborgs långfinger mot bokbranschen”

Expressen kallar tilltaget för ”Edenborgs långfinger mot bokbranschen”. Till Kulturnyheterna säger Carl-Michael Edenborg att det hela missuppfattats:

– Jag gav inte fingret, jag visade upp min jättesnygga tatuering.

Edenborg berättar att tatueringen föreställer en djurgud som hjälper honom att skriva och att han tyckte att det kändes ”coolt” att visa upp den.

– Jag pekar absolut inte fingret till bokbranschen! Då skulle jag väl ändå inte haft handen upp och ner?

”Alldeles för stor betydelse”

Men helt okritiskt förhåller han sig inte till priset han är nominerad till. På frågan om vad Edenborg tycker att Augustpriset står för svarar han:

– Spontat skulle jag säga att det har fått alldeles för stor betydelse. Att sex skönlitterära böcker prioriteras framför de andra 200 som också är bra, så det är lite på gränsen.

Edenborg berättar att han inspirerats av sin norska författarkollega Stig Sæterbakken.

– Han brukade säga att han aldrig fått ett litterärt pris, och det var han glad för, för framgång gör människan dum och slö, så jag hoppas själv kunna kämpa mot de impulserna.

Kallar Augustpriset för Adolfpriset

Kanske ytterligare ett olyckligt sammanträffande, på sin Twitter har Edenborg förväxlat litteraturprisets namn: 

”Tusen tack till alla vänliga, misantropiska, livsförnekande, litteraturälskande, själfulla extremister som gratulerat mig för Adolfpriset!”, skriver han.

Är du glad över nomineringen?

Ja, jag är jätteglad. Framförallt för att jag har haft ett dåligt rykte och kallades för porrförläggaren efter min förra bok. Från och med i dag kan ingen betrakta mig som pajas.

Du är inte orolig att du blir betraktad som just pajas efter det här med fingret?

– De behöver ju en snackis. Det händer ju inget på en Augustnominering så då tänkte väl journalisterna: ”vi gör en nyhet av ett finger”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Augustpriset 2014

Mer i ämnet