Foto: TT

Fem miljoner ska lyfta kvaliteten på biblioteken

Uppdaterad
Publicerad
En strategi ska tas fram för Sveriges bibliotek. Därför lanserar regeringen en miljonsatsning på biblioteken i budgeten. Bland annat vill regeringen se mer utlåning av e-böcker.

– Våra bibliotek är oerhört uppskattade och omtyckta av svenska folket men många har också märkt av att biblioteken runt om i landet får allt svårare att leva upp till sina syften, säger kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT Nyheter.

Därför satsar regeringen fem miljoner kronor i år och sex miljoner kronor årligen under 2016 tom 2018 på att förbättra kvaliteten på bibliotekens verksamhet.

Ny biblioteksstrategi

Kungliga biblioteket får nu i uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi.

– Förhoppningsvis ska den här strategin leda fram till en bättre samordning och ett effektivare arbete biblioteken emellan och det kommer att komma alla medborgare till gagn, säger kultur- och demokratiministern.

Och fem miljoner på ett halvår är mycket pengar för att ta fram en strategi menar kulturministern.

Satsning på e-böcker

Regeringen vill också att biblioteken satsar mer på utlåning av e-böcker.

– E-böckerna är viktiga för biblioteken och för hela Sveriges folk och förhoppningsvis kommer ju också strategin att behandla hur e-böckerna ska få större spridning, säger Alice Bah Kuhnke.

Under veckan kommer regeringen att presentera flera kulturpolitiska satsningar.Kulturministern utlovar mer pengar till kulturen  framförallt i budgeten inför 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer