Författaren Arto Paasilinna är död

Publicerad

Arto Paasilinna har avlidit, 76 år gammal. Den finländske författaren har skrivit över 40 böcker och är en av Finlands mest kända romanförfattare.

Arto Paasilinna är död, meddelar hans förlag WSOY i ett pressmeddelande. Han avled på ett äldreboende i finska Esbo under måndagen, 76 år gammal.

Paasilinna var en av Finlands mest kända författare, och beskrivs som en nationell litterär ikon av finska medier. Förlaget kallar honom ”kungen av utländsk försäljning”, då hans böcker har sålt i över åtta miljoner exemplar, hundratusentals bara Sverige.

– Paasilinna skrev en speciell genre av bullrig humorskröna, som sålt i miljoner över världen, och allra mest i Sverige, säger litteraturkritikern Ulrika Milles.

Föregångare till Hundraåringen

Kulturnyheternas litteraturredaktör beskriver författaren till Hundraåringen som gick klev ut genom fönstret och försvann, svensken Jonas Jonasson, som en tronarvinge till den finske författaren.

– Paasilinna har ofta blivit läst av män som gillat hur hans romaner förenar den godmodiga berättelsen med sakkunskap och undertryckt vrede. Han skrev om hur man bygger saker, gör krokben för makten och flinar åt nymodiga människor, säger Ulrika Milles.

Den finländske författaren har haft stora framgångar med romaner som En lycklig man, Hoppsan, jag är död, Kollektivt självmord och Uppdrag: skyddsängel.

Flera av hans böcker, däribland Harens år, har också filmatiserats.

”Tog parti för de svaga i samhället”

Arto Paasilinnas svenska förläggare, Dorotea Bromberg, tycker att Paasilinna hade en unik begåvning som historieberättare.

– Han tog parti för de svaga i samhället, de som hamnat utanför, är lite udda och som man ser ner på. Han lyfte fram dem med stor kärlek och förståelse och på ett roligt sätt. Det var en styrka hos honom: Att vi lärde oss att förstå de udda existenserna, säger Bromberg.

Paasilinna hittade rakt in i hjärtat på de svenska läsarna – inte bara de inbitna litterära läsarna utan även den breda massan, säger Dorotea Bromberg. Dessutom har Paasilinna betytt mycket för hennes förlag, och i det avseendet beskriver hon honom som ”en drömförfattare”. När hon upptäckte honom var han inte utgiven i Sverige alls, men hade redan skrivit 30-40 böcker varav cirka 20 romaner.

– Det var en skattkista att ösa ur. Många avrådde, även om han var stor i Finland så skulle det aldrig gå här, den finska humorn går inte hem i Sverige, sade man. Men när jag hittade Harens år av en ren tillfällighet på en fransk flygplats så skrattade jag hela vägen hem till Stockholm – jag tyckte den var så kul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer