Nick Cave/ miniatyrprototyp på statyn Foto: Claudio Bresciani / TT/ Corin Johnson

Storskalig Nick Cave-staty ställs upp i hans födelseort

Publicerad

Artisten Nick Cave hyllas med en staty i födelseorten Warracknabeal, Australien. Den förgyllda bronsstatyn föreställer Nick Cave iklädd höftskynke, hållandes en fackla, ridandes på en stegrande häst.

Nick Cave tillbringade sina första år i staden Warracknabeal med 1200 invånare, innan han flyttade till den närbelägna, något större staden Wangaratta.

Idén att ställa upp en storskalig Nick Cave-staty i staden föddes redan på 90-talet då skulptören Corin Johnson stötte på musikern och resten av bandet Bad seeds på en bar i London. Enligt Johnson var det bandets manager som kom på idén på skoj.

– Vi började prata om att göra en staty av Nick på en häst, lite i Ned Kelly-stil fast utan hjälmen, säger konstnären till The Guardian.

Ned Kelly-temat (Australiens mest kända ligist) passade ganska bra tyckte Johnson, för just då höll Nick Cave på att skriva manus till bushrangerfilmen the Proposition (2005).

”Ludvig XIV möter andlig ligist”

– Designen ändrades ett par gånger, det var mycket humor inblandat, säger Corin Johnson om statyns utförande.

Den slutliga designen beskriver han som ”Ludvig XIV möter andlig ligist”. En miniatyrprototyp har redan visats på Melbourne Arts Centre och räckts över till Nick Cave själv.

Enligt The Guardian har artisten beskrivit verket som ”Ett vackert stycke homoerotisk konst”.

Staden Warracknabeal hoppas att statyn ska locka turister. Projektet ska finansieras med bland annat medel från stadens konstråd, och med hjälp av gräsrotsfinansiering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.