Akademiledamoten Göran Malmqvist. Foto: Scanpix

Göran Malmqvist i nytt samarbete med Mo Yan

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Mo Yan vann nobelpriset 2012 blev akademiledamoten Göran Malmqvist anklagad för jäv då det framkom att de båda var vänner.

2012 rapporterade Kulturnyheterna att det genom ett förord skrivit av Mo Yan framgick att Svenska Akademiens ledamot, Göran Malmqvist, var god vän med den kinesiska författaren.

En vänskap som väckte frågor om huruvida ledamoten gjort sig skyldig till jäv när Mo Yan samma år tilldelades nobelpriset i litteratur, utsedd av Svenska Akademien.

Valde att skänka bort rättigheterna

Misstankarna uppdagades när det framkom att Malmqvist översatt flera av Mo Yans verk från kinesiska till svenska. Något som Svenska Akademien ansåg var helt oproblematiskt.

”SVT:s kulturredaktion har tydligen snubblat i mörkret när de gick ut för att leta efter jävsöverträdare. Hälsa dem från mig när ni träffas vid morgonkaffet att de bör skaffa sig bättre glasögon eller kraftigare ficklampor när de ger sig ut nästa gång”, skrev Göran Malmqvist själv i en kommentar.

Trots avfärdandet meddelade Malmqvist i samband med den hårda kritik som riktades mot honom att han skulle skänka bort rättigheterna till de översättningar som ännu var outgivna.

Har gett rättigheterna till förlaget

Nu meddelar bokförlaget Tranan att  de i slutet av sommaren kommer ge ut ett urval av Mo Yans kortare prosatexter – och att Malmqvist har skänkt sina rättigheter till förlaget.

”Den genomskinliga rättikan” som samlingen heter består av femton texter, alla översatta av Göran Malmqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt jäv i Svenska akademien

Mer i ämnet