• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Paret Pence och Marlon Bundo. Foto: AP/TT

Barnbok som hånar vicepresidentens kaninbok toppar försäljningen

Publicerad

USA:s vicepresidents kanin har blivit föremål för två barnböcker: en skriven av vicepresidentparet Pence, och en annan skriven av tv-programmet Last week tonight för att driva med Mike Pence. Båda böckerna toppar nu Amazons bästsäljarlista i barnbokskategorin.

USA:s vicepresident Mike Pences husdjur, kaninen Marlon Bundo, har ett eget Instagram-konto och är huvudperson i barnboken Marlon Bundo's a day in the life of the vice president, skriven av Pence och hans fru Karen Pence.

Boken, som släpptes i början av veckan, seglade upp som nummer tre på bokjätten Amazons bästsäljarlista i barnkategorin. Nummer ett på listan är en bok som hånar paret Pences bok: talkshowvärden John Olivers bok A day in the life of Marlon Bundo.

Marlon Bundo toppar försäljningen. Foto: Skrämdump Amazon

”Vår Marlon är homosexuell”

John Oliver presenterade boken under veckans avsnitt av sitt program Last week tonight.

– Det finns några skillnader mellan böckerna. Vår kanin har en fluga runt halsen och vår handlar om att Marlon Bundo blir kär i en annan pojk-kanin. Vår Marlon Bundo är homosexuell, sade John Oliver i programmet.

Alla försäljningsintäkter för tv-programmets bok går till organisationer som motverkar aids i USA och hjälper homosexuella med självmordstankar.

Beslutet grundar sig i att Mike Pence i början av 2000-talet ansåg att patienter som sökte ekonomiskt stöd för att behandla HIV- eller aids endast skulle ges till de som sökt sig till institutioner som kunde hjälpa dem att ”förändra sitt sexuella beteende”. Uttalandet sågs som ett stöd för ”gay conversion therapy” – att försöka ”bota” sin homosexualitet.

Nummer två på Amazon-listan är ljudboksversionen av John Olivers kaninbok med kända röster Ru Paul, John Lithgow och Jim Parsons (från The big bang theory). John Oliver påpekar att boken inte bara fungerar som hån, utan även är en riktig barnbok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer