Ilon Wikland tilldelas Svenska förläggareföreningens nya pris

Uppdaterad
Publicerad

För första gången delar Svenska förläggareföreningen ut ett hederspris.
Det sker på Augustgalan nästa vecka och tilldelas barnboksillustratören Ilon Wikland.

”Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer”, skriver Svenska förläggareföreningen i sin motivering.

-Jag är oerhört tacksam och förvånad över att få ett så fint pris. Jag känner mig väldigt lycklig och hedrad, säger Ilon Wikland till TT.

Estlandsfödda Ilon Wikland är mest känd för sina illustrationer av Astrid Lindgrens och Edith Unnerstads böcker. Hon finns representerad på bland annat Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseum i Stockholm.

Det nyinstiftade hederspriset instiftas för att uppmärksamma och hedra en upphovsperson som skapat verk av ”bestående värde” och som ”genom sin konstnärliga gärning på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska litterära utgivningen”. Priset delas ut på Augustgalan i Konserthuset i Stockholm på måndag nästa vecka, och kommer att vara en årligen återkommande händelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer