Jacqueline Woodsons huvudpersoner befinner sig i gränslandet mellan barndom och vuxenliv

Publicerad

I sin motivering lyfter ALMA-juryn fram Jacqueline Woodsons glasklara språk, med poetisk ton och djup och sammansatt klang. Själv säger Woodson att hon skriver för att lyfta fram de berättelser som hon själv saknade i den litteratur som fanns när hon växte upp.

I den den prisade självbiografin Brown girl dreaming, skildrar Jacqueline Woodson sin uppväxt i 60-och 70-talets South Carolina och Brooklyn. Omsorgsfullt beskriver hon kärleken till sina morföräldrar, och hur allt doftade och smakade runt omkring.

Men lika mycket är det en berättelse om den afroamerikanska historiens medborgarrättsrörelse, segregationen och våldet.

Jacqueline Woodsons huvudpersoner befinner sig ofta i det kämpiga gränslandet mellan barndom och vuxenliv, brottas med sociala orättvisor och rasism. Samtidigt genomsyras hennes böcker av framtidstro och optimism. 

Boken After Tupac and D Foster från 2008 är en berättelse om tre unga flickor som lever under knappa förhållanden i New York-stadsdelen Queens. De förenas i sin kärlek till den världsberömde rapparen Tupac, och hur hans texter beskriver deras verklighet.

Woodson själv säger att hon delvis skriver till sig själv som ung:  ”jag skriver inte om svåra saker, jag skriver om verkliga saker”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.