Karlson på taket på ryska. Foto: SaltkråkanVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Karlsson” kan förbjudas i Ryssland

Publicerad

Astrid Lindgrens figur Karlsson på taket kan portas i Ryssland när landet nu överväger att förbjuda utländsk barnlitteratur som inte passar traditionella familjevärderingar.

Det är det ryska utbildningsdepartementet som står bakom förslaget att bannlysa barn- och ungdomslitteratur som anses stå i konflikt med ryska värderingar. Det rapporterar Sveriges Radio.

I en tv-debatt, som SR tagit del av, konstaterade programledaren att:

– De anser att den kände Karlsson i Astrid Lindgrens bok skapar oönskade dåliga relationer mellan barn och föräldrar och är inte i linje med ryska värderingar.

Istället för Zlatan

Karlsson på taket hör till de mer populära Lindgrenfigurerna i Ryssland och har bland annat utgjort motiv på ryska frimärken.

Karlsson beskrivs som en av de mest populära barnboksgestalterna under sovjettiden. Populariteten tog fart under 70-talet då en tecknad filmversion av böckerna visades i Sovjet.

Trilogi

Astrid Lindgren skrev totalt tre böcker om Karlsson på taket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer