Kazuo Ishiguro Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kazuo Ishiguro: ”Jag blev verkligen förvånad”

Publicerad

Det är en märkbart tagen och fortfarande förvånad Nobelpristagare som under torsdagskvällen höll presskonferens i London.

– Jag blev verkligen förvånad. Hade jag anat något hade jag tvättat håret i morse, säger han till det 50-talet reportrar som samlats.

Kazuo Ishiguro har tidigare skickat ut ett uttalande via sin agent som han åter läste under presskonferensen.

Inspirerad av Brontë

Sara Danius beskrev Ishiguros stil som en blandning mellan författarna Jane Austen och Franz Kafka, men enligt pristagaren själv är han betydligt mer influerad av Charlotte Brontë än Jane Austen.

– Jag läste om Jane Eyre nyligen och blev förvånad över hur mycket jag stulit mycket därifrån. Jag insåg att jag är skyldig Charlotte Brontë en hel del, säger han.

Först hade författaren svårt att tro att det var sant att han hade vunnit priset – ingen hade ju ringt – men när BBC ringde började han förstå.

– Sen började det köa reportrar utanför huset, lite pinsamt med grannarna i åtanke, de måste tro att jag är seriemördare eller något, säger han skämtsamt.

Skriver som individ

Kazuo Ishiguro fick även frågan som han fått många gånger tidigare i sin karriär – om han känner sig som en japansk, brittisk, eller kanske en internationell författare.

– Jag kan ärligt säga aldrig haft ett svar, jag vet inte ens vad det betyder. Jag tror de flesta författare håller med mig, man skriver som individ, säger han.

Pristagaren berättar även att han meddelat Sara Danius att han kommer till Stockholm för att ta emot priset.

– Hon lät förvånad och glad när jag sa ja, säger han.

LÄS MER: Det här är Kazuo Ishiguro

LÄS MER: En Nobel-ung författare som förenar hjärta och snille

SVT rapporterade · Nobelpriset i litteratur 2017

12.15
Hej! Här kommer vi liverapportera om utdelningen av Nobelpriset i litteratur 2017. Här ovan kommer du kunna se vår livesändning, och här i chatten kommer medarbetare från Kulturnyheterna och Babel att kommentera, analysera och rapportera allt som rör årets stora litteraturhändelse!
12.30
Om 30 minuter kommer beskedet om vem som tilldelas Nobelpriset i litteratur: Här är de favorittippade författarna https://www.svt.se/kultur/bok/nobelpris …
12.30

Här är de favorittippade författarna

SVT NyheterFörra årets val av Bob Dylan ställde de flesta förhandstips på ända. Kulturnyheterna går igenom några Nobelpristippade författare inför torsdagens tillkännagivande.
12.48
Då kör vi igång! 12:50 drar livesändningen igång, och ställ gärna frågor här i chatten så svarar vi efter bästa förmåga.
12.48

Nu börjar jakten på Nobelpristagaren – följ den här

SVT NyheterÅrets Nobelpristagare i litteratur tillkännages i dag. Sen börjar jakten på den första intervjun med författaren.
SVT Nyheters korrespondenter och utsända står startklara på olika flygplatser runtom i världen för att kasta sig på närmaste flygplan – följ direktrapporteringen från jakten här.
12.50
På flygplatser världen över står SVT:S utrikeskorrespondenter redo för att kasta sig ut om pristagaren finns i deras bevakningsområde
12.50
Här på Kulturredaktionen är spänningen hög, medarbetare sitter förberedda i studios, programredaktioner och här runt nyhetsdesken på Kulturnyheterna
12.50
Vad tror ni om Stephen Kings chanser?
12.51
Kinesiske Yan Lianke har seglat upp på oddslistorna nu. Född 1958, bor i Peking.
12.52
@Robert: Stephen King är en verklig högoddsare. 70 år fyllda är han numera i rätt ålderskategori, men populärkulturella, folkliga författare som King är ovanliga i Nobelsammanhang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset

Mer i ämnet