Nu kommer en seriebok om mens. Foto: SVT

”Kvinnor ritar bara serier om mens”

Uppdaterad
Publicerad

Att prata öppet om mens är oftast fortfarande tabubelagt men i veckan släpptes en antologi med serier i ämnet. Ett trettiotal kvinnliga serietecknare delar med sig av sina roliga, sorgliga och ibland lite kladdiga upplevelser av mensen. Syftet är att försöka få bort skammen kring menstruationen.

Att albumet kommit till beror på serieskaparen Liv Strömquists sommarprogram i radion förra året. I det berättade hon om ett möte på en fest i början av hennes karriär med en äldre manlig serietecknare. Hon berättade då att hon också ritade serier varpå han svarade: ”Jag hatar serier av kvinnliga tecknare.” 

Pratade i Sommar i P1

På frågan om varför svarade han ”Jo, för kvinnor tecknar bara serier om mens.” Något som enligt Liv Strömquist inte stämde, så resten av hennes sommarprogram i Sveriges radio P1, kom huvudsakligen att handla om mens.

Liv Strömquist inspiratör

Många blev inspirerade av sommarprogrammet och i en tråd på Facebook senare, föddes idén att sätta ihop en antologi med kvinnliga serietecknare som beskriver sina upplevelser av mens.

Redaktör för boken är Sara Olausson, även hon serietecknare.

– Vi vill att folk i allmänhet, kvinnor ska sluta skämmas, säger hon. Att man ska kunna säga att man har pms när man har det. Förklara varför man ser ut som man gör, om man ser sur ut eller ledsen. Det ska vara normalt att prata om mens.

Första mensen borde firas

I början av boken berättar serietecknaren Frida Ulvegren hur det gick till när hon fick sin första menstruation.

I hennes familj, där det fanns många starka kvinnor, brukade man fira när flickorna fick sin mens första gången. Själv strålade hon av lycka hela denna första dag.

Vill ha tradition

Och det här är en tradition som Sara Olausson vill föra in i sin familj och hoppas att det blir normalt i framtiden.

– Jag hoppas det! Jag vill fira min dotter utan att hon tycker att det är pinsamt. Jag vill fira det. Hon är bara två och ett halvt år nu...men sen ska jag fira det. 

– Man kan ge en liten present. Bara det att vara glad, att hon vet vad det innebär. Hon ska förstås vara förberedd på innan varför man får mens och vad det innebär, att det är en fantasktisk grej, att kroppen är helt fantastisk.

Man kan fira det lite inom familjen eller om man har kompisar som är med på det kan man ha ett stort kalas.

Hoppas den gör stor nytta

Själv hade Sara Olausson behövt en sån här bok när hon var ung och hoppas att det kommer många fler mensböcker framöver.

– Jag hoppas den gör stor nytta och att den är del ett i en lång rad av nya berättelser där mens ingår utan att det ska vara något konstigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer