Akademiledamoten Jayne Svenungsson Foto: TT

Ledamoten Jayne Svenungsson: Förfärligt tragiskt att ytterligare två kvinnor drar sig tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Jayne Svenungsson, som sitter på stol nummer nio i Svenska Akademien, var inte närvarande under gårdagens möte. I en kommentar till SVT Nyheter ger hon nu sin syn på krishanteringen.

– Jag hoppas nu varmt att inte Sara Stridsberg lämnar.

Akademiledamoten Jayne Svenungsson har tidigare uttryckt sitt stöd för Katarina Frostensson, som är fru till den så kallade kulturprofilen, och kallat kritiken mot henne för ett ”drev”. Nu kommenterar hon Sara Danius och Katarina Frostenssons avhopp från Akademien.

– Det är givetvis förfärligt tragiskt att ytterligare två kvinnor nu drar sig tillbaka från Akademien. Men givet det akuta läget och det pågående drevet, så tror jag att Akademien pressades till en situation där detta till sist var den enda utvägen, skriver hon i ett sms till SVT Nyheter.

Krisen i Svenska Akademien

”En svår tid Akademien har framför sig”

Hon skriver att hon fortfarande är omtumlad av veckan som gått.

– Jag hoppas nu varmt att inte Sara Stridsberg lämnar, vilket skulle vara förödande på alla sätt. Det är ju en svår tid Akademien har framför sig, och jag kommer för egen del att göra allt jag kan för att vara med i det arbete av förnyelse som Akademien nu står inför.

I en längre intervju med Kyrkans Tidning ger Jayne Svenungsson sin syn på maktkampen i Akademien.

– Det stämmer inte att osämjan stått mellan två läger, å ena sidan ett reaktionärt patriarkat, å andra sidan ett par djärva framåtsträvande kvinnor. Vi är tre kvinnor – inräknat Lotta Lotass – som uttryckt vår bedrövelse över det bitvis hänsynslösa drev som riktats mot Katarina Frostenson. Ytterligare en kvinna lade ner sin röst i frågan om uteslutning. Det var alltså bara en kvinna, som tillsammans med en grupp av fem män, drev på och röstade för uteslutningen – av en kvinna, säger hon.

”En skamfläck för Akademien”

Akademiledamoten Per Wästberg uttrycker också sin sorg över att det var två kvinnor som fick lämna Akademien efter krisen.

– Två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Det är en skamfläck för Akademien som inte kan tvättas bort, skriver han i en kommentar till SvD.

Det här är Svenska Akademien

Svenska Akademiens främsta uppgift är att utse Nobelpristagaren i litteratur, men delar även ut miljontals kronor i stipendier och priser varje år.

Valspråket för Svenska Akademien är ”snille och smak” och utöver sitt arbete med ordböcker och grammatik var Akademien vid sitt grundande tänkt att vara en sorts smakdomstol.

Svenska Akademien grundades 1786 av kung Gustaf III. Stadgarna, som nuvarande ständiga sekreteraren Sara Danius kallat Sakrosankta – orörbara – skrevs av Gustaf III.

Stadgarna fastslår bland annat att det ska vara 18 ledamöter och de skall sitta på livstid.

Svenska Akademien är skattebefriad och stora delar av ekonomin är okänd. Bland inkomstkällorna finns ägandet av fastigheter, försäljning av Svenska Akademiens ordlista och äganderätten till Post och Inrikes Tidningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet