Nacka kommun privatiserar samtliga bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 januari 2019 kommer Nacka som enda kommun i Sverige att bara ha privata entreprenörer som driver deras sex bibliotek. En historisk händelse i ett land där kommuner i över 100 år drivit biblioteken. Frågan är nu om fler kommuner kommer följa efter Nacka.

Redan 2013 började Nacka låta privata bolag sköta driften av tre av kommunens bibliotek. När kommunen i går kväll bestämde vilka som ska driva de övriga tre biblioteken står det klart att Nacka 2019 kommer vara den enda kommunen i Sverige som helt lämnar över driften av bibliotek till privata bolag.

– Det här är en kvalitetsupphandling som vi gör där vi premierar nytänkande, nya idéer och nya sätt att driva verksamheten på. Sen har det ju fungerat tidigare också men vi tror att det kommer fungera ännu bättre när det kommer in andra aktörer, säger Hans Peters (C), ordförande i kulturnämnden i Nacka.

Beslutet sticker ut

Men svensk biblioteksförening tror inte att fler kommer att följa Nackas exempel, eftersom flera mål blir för svåra att mäta.   

– Det handlar inte bara om att låna ut böcker. I det här breda demokratiuppdraget som bibliotek har så är det svårt att göra allt mätbart. Och det är en fara om man är upphandlare att man inte kan säkerställa bibliotekens uppdrag att det verkligen utförs på bästa tänkta kvalitativa sätt, säger Calle Nathanson, ordförande för Svensk biblioteksförening.

Trodde att fler skulle följa efter

Sen folkbiblioteken startade i början av 1900-talet har kommuner drivit verksamheten. Nacka kommun säger att bolagen som framöver ska driva biblioteken kommer ha samma krav som kommunen tidigare själv haft.

– Vi hoppas också att det kanske kan bli några nya verksamheter på biblioteken, som till exempel kulturaftnar, man kan bjuda in författare, kanske några kända personer, vi vänder oss till barn och ungdomar, man ska kunna komma dit och träffa spännande människor, säger Hans Peters.

Hur kommer det sig att Nacka är den enda kommunen i Sverige som har den här linjen?

– När vi gjorde den första upphandlingen då var det många kommuner som följde oss och vi trodde att fler skulle följa efter, men det har de inte gjort det. Jag tycker att Alliansstyrda kommuner verkligen borde pröva det här och titta ytterligare lite noggrannare på hur vi har gjort i Nacka.

Varför tror du att de inte redan har gjort det?

–Jag har inga bra svar på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.