Författaren Nan Inger Östman Foto: Privat

Hästboksikonen död

Publicerad

Författaren Nan Inger Östman är död.
Hon är känd för att ha skivit flera barn- och ungdomsböcker, ofta om hästar.

Hon har skrivit böcker sedan 50-talet. Ibland under pseudonym. Nan Inger Östman har signerat sina böcker Peter Inger, Nan Inger, Nan Östman och med hela namnet: Nan Inger Östman.

Den åttonde april dog författaren, 92 år gammal.

Först att skriva hästböcker

Nan Inger Östman är mest känd för sina många barn- och ungdomasböcker, som ofta har behandlat hästtemat.

“Sedan red jag Dunet“, från 1968 blev starten på en serie hästböcker. Boken skrevs på uppmaning av författarkollegan Astrid Lindgren. Då hade Nan Inger Östman redan skrivit ett tiotal ungdomsböcker.

Hon gick senare över till att på nytt skriva barn- och undomsböcker på mer allmänna teman. Totalt blev det omkring 40 böcker.

Nan Inger Östman tilldelades även Astrid Lindgren-priset 1987.

“Det finns många hästboksförfattare, men det fanns bara en Nan Inger Östman. Hon var den första svenska författaren som skrev om hästtjejer och placerade sina huvudpersoner i en realistisk, igenkännlig verklighet“, skriver förlaget Rabén&Sjögren, som ger ut Nan Inger Östmans böcker i ett minnesord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer