I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är ett av årets mest anmärkningsvärda skönlitterära verk enligt New York Times. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

New York Times hyllar Tom Malmquist

Uppdaterad
Publicerad

När New York Times kritiker listar ”anmärkningsvärda romaner” som givits ut under 2018 finns en svensk författare med: Tom Malmquist.

Hans In every moment we are still alive (I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv) är ett av årets mest anmärkningsvärda skönlitterära verk enligt tidningens kritiker.

Den uppmärksammade autofiktiva berättelsen handlar om hur Tom Malmquists höggravida sambo på bara några veckor blir svårt sjuk och dör. Kvar står fadern med sin nyförlösta dotter i famnen.

”Stolt och smickrad”

– Jag är oerhört stolt och smickrad. När man har lagt ner så mycket tid på en bok och kämpat för att det ska bli någonting av boken, att det sedan blir så stort, det är svårt för en liten poet att fatta det, säger Tom Malmquist till SVT.

Hur fick du reda på det?

– Jag fick ett sms av min dotters mormor som skrev ”grattis, jag hörde på nyheterna”. Då fattade inte jag vad hon menade. Jag satt och skrev på min nya bok och togs på bar gärning.

En fortsättning

Vad handlar din nya bok om?

– Det är en bok som föregår ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv” och som är en fortsättning av den. Jag skrev den under tiden Karin levde och tänkte ge ut den. Sedan dog Karin och jag blev pappa och sedan dog min pappa. Då lade jag ifrån mig den boken och skrev ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”. Men nu har jag tagit upp den igen.

Tom Malmquists bok är en av 48 romaner utgivna i USA under 2018 som vunnit gehör hos New York Times kritiker. Sammanlagt har de valt ut 100 böcker i olika genrer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Kultur
Mer Nyheter