Nobelpristippade författare 2017. Foto: SVT

Här är de favorittippade författarna

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets val av Bob Dylan ställde de flesta förhandstips på ända. Kulturnyheterna går igenom några Nobelpristippade författare inför torsdagens tillkännagivande.

Ngũgĩ wa Thiong'o

79 år. Född 1938 i Kamiriithu, Kenya.

Ngũgĩ wa Thiong'o föddes 1938 i Limuri utanför huvudstaden Nairobi som James Ngugi. I protest mot kolonialmakten valde han 1970 att ta sitt kikuyunamn.

Sin första roman ”Upp genom mörkret” skrev han under universitetstiden i Leeds i Storbritannien 1964.  Boken handlar om relationen mellan afrikanerna och de brittiska kolonisatörerna och är starkt kritisk mot kolonialmakten. Den var vid utgivning den första romanen på engelska av en östafrikansk författare.

Ngũgĩ wa Thiong'o Foto: TT Bild

Ngũgĩ wa Thiong'os författarskap karaktäriseras av samhällsengagemang och kritik mot sociala orättvisor. Sedan slutet av 70-talet skriver han uteslutande på bantuspråket kikuyu. Hans regimkritiska pjäs Ngaahika ndeenda (”Jag gifter mig när jag vill”) från 1980 ledde till att han fängslades av Moiregimen i Kenya och att han 1982 gick i exil i Storbritannien.

När Kulturnyheterna träffade Ngũgĩ wa Thiong'o 2013 beskrev han sitt författarskap så här:

– Jag vill skapa myter. Inte lögner, men myter som vidgar mina läsares vyer, oavsett om de är från Afrika eller inte.

Placering på samlade oddslistorna just nu: 1

Ko Un

84 år. Född 1933 i Gunsan, Korea.

Ko Un tidiga uppväxtår präglades av den japanska ockupationen, då koreanerna tidvis var förbjudna att tala och skriva sitt eget språk.

Han var knappt 20 år då Koreakriget inleddes, ett krig som kom att påverka honom starkt. Un miste flera vänner och bestämde sig 1952 för att bli zenbuddhistisk munk. Efter tio år lämnade han klosterlivet och började ägna sig åt poesi.

Un har sedan dess varit aktiv i den sydkoreanska demokratirörelsen. Han har fängslats fyra gånger för sitt engagemang (1974, 1979, 1980 och 1989). 1980 dömdes han till 20 års fängelse för förräderi. Han frigavs dock två år senare under en allmän amnesti.

Ko Uns författarskap präglas ofta av hans tid i kloster och åren i fängelse. Han har skrivit allt från korta lyriska dikter till långa episka verk om hemlandets historia.

Un har skrivit drygt 150 böcker, varav över 80 är diktsamlingar. Han är mest känd för sviten ”Maninbo” (Tio tusen fotspår), bestående av 30 volymer där han porträtterar människor han mött eller genom historien.

Placering på samlade oddslistorna just nu: 7

Joyce Carol Oates

79 år. Född 1938 i New York, USA.

Joyce Carol Oates debuterade 1964 med ”With Shuddering Fall”, en kärlekshistoria med katastrofala följder. Sedan dess har hon skrivit över 40 romaner, flera pjäser och novellsamlingar men även poesi och fackböcker.

Oates mest kända verk är utan tvekan ”Blonde”; romanen om Marilyn Monroes liv som kom ut år 2000. Boken var från början tänkt att bli en kortroman, men berättelsen växte och med sina 700 sidor blev den Oates längsta.

Joyce Carol Oates Foto: TT Bild

Andra kända verk är ”Dom där” från 1969. Romanen är den tredje i Oates Wonderland-serie (A Garden of Earthly Delights, 1967, Expensive People, 1968 och Wonderland, 1971 utgör de övriga delarna) och gav henne National Book Award 1970. Boken hyllades för att beskriva svårigheterna i vardagslivet för den amerikanska arbetarklassen under 40-, 50- och 60-talen.

Oates författarskap är genreöverskridande. Under sina tidiga år skrev hon realistiska berättelser som genom romanfigurernas relationer, tankar och öden skildrar den amerikanska samtiden.

På 80-talet återintroducerade hon den gotiska romanen och började skriva magisk realism. ”Bellefleur” från 1980 är en berättelse som spänner över sju generationer tillbaka när den förtäljer om familjen Bellefleurs öden.

Den senaste romanen av Oates som översatts till svenska är ”Karthago” som kom ut 2014.

Placering på samlade oddslistorna just nu: 17

Adonis

87 år. Född 1930 i en by nära hamnstaden Latakia, Syrien.

Född Ali Ahmad Said Esber. Namnet Adonis tog han som 17-åring efter att flera gånger blivit refuserad under sitt riktiga namn.

Adonis växte upp med fattiga föräldrar och arbetade på familjens jordbruk som ung. Hans pappa lärde honom att läsa och uppmanade honom att memorera poesi.

När Adonis som 14-åring läste en dikt för Syriens president, på genomresa i landet, blev ledaren så förtjust att han erbjöd sig att betala för att Adonis skulle kunna utbilda sig.

Adonis. Foto: TT Bild

I Beirut startade han flera poesitidskrifter och blev del av den modernistiska litteratur- och konstnärsscenen. Adonis beskrivs som en språkets revolutionär när det kommer till arabisk poesi. Han bröt mot regler och experimenterade tidigt med text och versmått.

På 50-talet fängslades han i sex månader för sin politiska aktivism och 1956 flydde han till Libanon där han bodde i 30 år. Sedan 1985 lever Adonis i Paris.

Han är inspirerad både av den franska surrealismen och av den långa arabiska poesitraditionen. Adonis mest kända verk är verk är ”Sånger av Mihyar” från 1961 och ”Boken, platsens gårdag nu”

Placering på samlade oddslistorna just nu: 6

Nina Bouraoui

50 år. Född 1967 i Rennes, Frankrike.

Född i Frankrike med algerisk far och fransk mor. Bouraoui växte upp i Alger, Zürich och Abu Dhabi men bor i dag i Paris.

Nina Bouraoui debuterade 1991 med ”Förbjuden betraktelse” – en berättelse om en instängd muslimsk flickas uppror mot sin familjs traditioner. Sedan dess har hon skrivit 12 böcker, ofta med teman som identitet, sexualitet och barndom. Hon har även skrivit två sångtexter till Céline Dion.

Nina Bouraoui. Foto: TT Bild

Kulturnyheterna träffade Bouraoui i samband med lanseringen av hennes senaste bok ”Strändernas skönhet”, en skildring av hennes bästa väns upplevelse av att bli lämnad av sin man.

– Kärlekssorg förändrar vår tidsuppfattning. Varje sekund, varje minut ägnas sorgen och tankar och fantasier om den andre. Alla försökte prata med henne, men det gick inte fram. Så jag ville skriva den här boken som en gåva till en mycket kär vän för att försöka rädda henne, sade hon då.

Haruki Murakami

68 år. Född 1949 i Kyoto, Japan.

Murakami föräldrar var båda lärare i japansk litteratur, men sonen influerades framför allt av amerikanska författare vilket lade grunden för Murakamis västerländskt präglade författarskap.

Haruki Murakami skrev sin första roman ”Hear the wind sing” 1979 samtidigt som han drev en bar i Tokyo.

Det stora genombrottet kom med ”Norwegian Wood” 1987. Boken där Toru Watanabe minns studenttiden gjorde Murakami till en välkänd författare internationellt och till en superstjärna hemma i Japan.

Haruki Murakami Foto: TT Bild

Andra betydelsefulla verk är ”Fågeln som vrider upp världen” från 1995 och mastodontverket ”1Q84” som publicerades på svenska 2011. Den senare är en trilogi och både titeln och handlingen anspelar på Orwells klassiker ”1984”.

Kritkerkåren är delad när det kommer till Murakami. Antingen prisas hans surrealistiska stil och humor, eller så avfärdas han som en populärlitterär författare.

Haruki Murakamis senaste verk översatt till svenska är ”Den färglöse herr Tazaki” som gavs ut 2014.

Placering på samlade oddslistorna just nu: 2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset

Mer i ämnet