Ny app ska väcka barns läslust

Publicerad

Appen Bibblix är ett nytt digitalt bibliotek lanserat av Stadsbiblioteken i Stockholm, Malmö och Katrineholm.

Barn mellan sex till tolv år som bor i Stockholm, Malmö eller Katrineholm kan nu läsa biblioteksböcker direkt i surfplattan.

Appen är utvecklad med barns behov och önskemål i fokus och ska kombinera läsinspiration med ett urval av böcker. Tanken med appen är att ge barn en chans att så tidigt som möjligt upptäcka sin läslust och utveckla sitt språk, skriver Malmös Stadsbibliotek i ett pressmeddelande.

Tanken är att appen ska bli nationell

Barn som inte bor i de tre städerna kan också använda appen för att få lästips men för utlåning av e-böcker krävs ett bibliotekskort från Katrineholm, Malmö eller Stockholm.

– Ambitionen är att appen ska bli nationell men vi testar den nu i tre olika städer med olika storlekar för att se hur den tas emot. Vi måste också hitta en gemensam verksamhetsmodell för folkbiblioteken som är kommunala, rent organisatoriskt och finansiellt, säger Nanna Ekman, webbredaktör på Malmö Stadsbibliotek.

Vad tänker ni om kritiken mot att barn redan tillbringar för mycket tid framför mobilen eller paddan?

– Läsning är bra hur man en läser. Bibblix ska väcka läslust om man sen om man läser på en platta eller i en bok spelar ingen roll så länge man läser, säger Nanna Ekman.

Många barn lever i ett så kallat digitalt utanförskap och har inte tillgång till läsplatta, vilka barn når ni med den här satsningen?

– Vi har pratat mycket om det där och är medvetna om att alla inte har en läsplatta men majoriteten av barnen i den här åldern finns ute i den digitala världen. Allt är ett knapptryck bort i dag och då måste även läslusten göra det. Vi ser appen som ett komplement till den traditionella verksamheten och inte som en ersättare.

Bibblix är framtagen av Stockholms Stadsbibliotek i samarbete med Stadsbiblioteket i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.