Foto: AP/TT

Nya akademien nominerar fyra till ”alternativt Nobelpris”

Uppdaterad
Publicerad

Lo Kauppi, Alexandra Pascalidou och Bianca Kronlöf var med och startade Nya akademien för att se till att åtminstone ett litteraturpris delades ut 2018, när det nu inte blir något Nobelpris i litteratur. Nu har fyra kandidater tagits fram.

På den långa listan av nominerade fanns 47 namn, bland andra Kerstin Ekman, Johannes Anyuru, Ulf Lundell, Chimamanda Ngozi Adichie, Margret Atwood och Amos Oz.

Nu har de sållats ner till fyra och kvar på listan är:

  • Kanadensiska Kim Thúy som bland annat skrivit om sin flykt från Vietnam i slutet av 70-talet.
  • Maryse Condé, från Guadeloupe i Karibien, har undervisat på Columbia University i New York och skriver om hur kolonialismen förändrat världen.
  • Den japanska litterrära stjärnan Haruki Murakami har varit Nobelpristippad och ägnar sig åt stilen magisk realism.
  • Neil Gaiman, manusförfattare och författare, är en av de största namnen inom serieromansvärlden och är mest känd för Sandman.

Initiativet till ett alternativt ”Nobelpris” togs av Alexandra Pascalidou tidigare i år, som en reaktion på krisen inom Svenska Akademien. Nya Akademien består av 117 svenska kulturpersonligheter, däribland skådespelaren Lo Kauppi, regissören Baker Karim, serietecknaren Jan Lööf och artisten Joakim Thåström.

Bibliotekarier nominerade de första 47 namnen och sedan fick alla som kände sig manade rösta. Enligt initiativtagaren Alexandra Pascalidou har över 31 000 personer röstat.

Vinnaren tillkännages den 12 oktober på Stockholms stadsbibliotek. Målet är att vinnaren ska tilldelas en miljon kronor, skriver Dagens Nyheter, och priset ska delas ut den 9 december. Dagen därpå ska den nya akademien upplösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer