Foto: Bilbo Göransson/SVT

Kulturprofilens klubb håller stängt – hänvisar till sjukdom

Publicerad

Sara Danius vill kapa det ekonomiska stödet till den övergreppsanklagade kulturprofilens verksamhet och lokalen håller stängt med hänvisning till sjukdom efter Dagens Nyheters granskning.

Den kulturprofil som av 18 kvinnor anklagats för sexuella övergrepp i Dagens Nyheter är verksamhetsledare för en litterär verksamhet i Stockholm – i DN:s avslöjande kallad ”Klubben”.

Mannens beteende ska länge ha varit känt i kultursfären.

Nu vill Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius kapa det ekonomiska stöd som Svenska Akademien tidigare givit ”Klubben”.

Inte bara Svenska Akademien, utan även Stockholms stad har givit ekonomiska bidrag till ”Klubben”, i år med 390 000.

Efter DN:s avslöjande håller ”Klubben” stängt med hänvisning till sjukdom.

Bröt samarbete efter konfrontation

Skrivarskolan Biskops Arnö, sedd som en av landets främsta, hade ett samarbete med ”Klubben” där elever kunnat läsa sina texter. För ett par år sedan kontaktade lärarna på skolan ”kulturprofilen” efter att elever framfört att han tafsat och uttryckt sig olämpligt i samband med en läsning.

I en mejlväxling mellan skolan och profilen som Kulturnyheterna tagit del av förnekar han anklagelserna och skriver att han inte vill fortsätta samarbeta med skolan.

Kort därefter fick personalen på skolan ett mejl av en person med kopplingar till litteraturen och till skolan, som starkt kritiserar en av lärarna för att profilen kontaktats och uppmanar skolan att be om ursäkt.

Akademien ska diskutera profilen på möte

Platsen beskrivs som en ”scen” för att bli sedd av maktspelare i litteraturvärlden, framför allt i Svenska Akademien. Lokalen är liten, men det inbjudningarna att framträda är exklusiva. ”Klubben” ses som en bra plats för att knyta kontakter i kulturvärlden.

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver Sara Danius assistent:

”Sara Danius tar starkt avstånd från kulturprofilen som sägs ha nära koppling till Svenska Akademien och hans verksamhet. Ärendet behandlas i Akademien vid morgondagens sammankomst.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet