Norstedts nya ägare Jonas Tellander, vd och grundare för Storytel. Foto: TT och Storytel

Storytel kritiseras för syn på kollektivavtal

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om ljudbokstjänsten Storytels köp av bokförlaget Norstedts i går väckte förvåning och förväntan men också farhågor kring frågor som avtal och företagskultur. Storytels vd har tidigare försökt förhandla bort kollektivavtal på uppköpta företag. 

– Det intressanta är inte kollektivavtal eller inte, för mig handlar det om att man har bra villkor och anställda som tycker att det är fantastiskt att vara på Storytel, säger Jonas Tellander.

Carina Jönsson, tillförordnad vd på Svensk bokhandel tycker att det är en märklig inställning från Jonas Tellander.

– Jag tror att kollektivavtalet är en stor del i att bygga en trygg arbetsplats. Man visar att man är en seriös arbetsplats.

Storytel: ”Svårt säga upp avtal”

När det i går blev klart att ljudboksföretaget Storytel köper anrika Norstedts väckte nyheten stor förvåning. Och ganska snart började oro uttryckas för de framtida arbetsvillkoren för anställda på Norstedts. Storytels vd försökte nämligen efter uppköpet av Massolit Förlagsgrupp 2015 förhandla bort kollektivavtalet, något som han fortfarande försöker få till.

– Det har visat sig vara ganska svårt att säga upp ett kollektivavtal, så vi har ett fortfarande och kommer att ha det säkert ett år framöver i alla fall, säger Jonas Tellander.

För Carina Jönsson är det viktigt med en arbetsplats med kollektivavtal.

– Man kan säga så här att om du blir anställd någonstans där det finns ett kollektivavtal så är det enda du behöver tänka på vilken lön du ska ha när du kommer dit. Du vet att du får löneförhöjning varje år, för det är avtalat. Det finns försäkringar du får, det finns föräldralön, övertidsersättning, det finns massa, massa mer, säger hon.

Svensk bokhandel: ”Kan påverka branschen”

Vad gäller arbetsvillkoren säger Jonas Tellander att Storytel har lika bra eller bättre villkor än kollektivavtalet, men trots det finns inga planer på att försöka få bort avtalet på Norstedts.

– Om du tittar på Norstedts så har vi inga planer på att gå in och säga upp något kollektivavtal där, säger Jonas Tellander.

Den lokala Unionenfackklubben på Norstedts vill i dag inte uttala sig om framtiden innan de hunnit pratat med den nya vd:n, men Carina Jönsson är orolig för vad Storytels inställning till kollektivavtal kan innebära i stort.

– Det kan påverka branschen tror jag. Alla förlag utom Massolit och Harper Collins har kollektivavtal, säger Carina Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försäljningen av Norstedts

Mer i ämnet