En stol står tom hos Svenska Akademien. Bilden är från sällskapets högtidssammankomst 2011. Foto: Scanpix

Svenska Akademiens nya ledamot utses nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av Knut Ahnlunds bortgång, står stol nummer sju tom i Svenska Akademien.

Vem som ska bli invald som ny ledamot i sällskapet som delar ut Nobelpriset i litteratur är i nuläget inte klart. Och beskedet kan dröja ett drygt år. Det berättar akademiens ständige sekreterare Peter Englund i ett mejl till Kulturnyheterna:

– Ingenting i den saken kommer att ske i år. När ett dödsfall har inträffat iakttar Akademien alltid – av tradition och respekt – en sorgeperiod på en månad, och då berörs inte alls detta med efterträdare. Frågan vilar fram tills mitten av januari, då Akademien återupptar sina ordinarie sammanträden. Hur lång tid diskussionen kommer att ta är det ingen som vet.

Inget namn ännu

Om tre veckor har Svenska Akademien sitt årliga, högtidliga sammanträde, men till dess hinner man alltså inte komma fram till något. Den nya ledamoten kommer att avslöjas senast på motsvarande möte 2013, berättar Peter Englund:

– Det enda jag säkert kan säga är att en ny ledamot på stol nummer sju kommer att ta sitt inträde den 20 december nästa år.

Har ni något namn på lut?

– Nej, alla invalsdiskussioner startar alltid från noll, helt förutsättningslöst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer