Caterina Pascual Söderbaum. Foto: Albert Bonniers förlag

Sveriges Radios Romanpris till Caterina Pascual Söderbaum

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios Romanpris 2017 tilldelas författaren Caterina Pacual Söderbaum postumt för romanen ”Den skeva platsen”.

– Vi tycker att det är fantastiskt förstås, samtidigt är det extremt sorgligt att hon inte får uppleva den här dagen själv, säger författarens syster Mònica Pascual Söderbaum till Kulturnyheterna.

Belönades för bästa debut

Författaren Caterina Pascual Söderbaum (1962-2015) levde omväxlande i Sverige och Spanien och var verksam som översättare och författare. För sin första bok, novellsamlingen ”Sonetten och andningen”, som kom ut 2001 belönades hon med Katapultpriset för bästa debut.

Strax efter färdigställandet av manuset till sin andra bok ”Den skeva platsen” avled författaren och fick aldrig uppleva mottagandet av boken som har rosats av en enad kritikerkår. Och nu får hon postumt ta emot Sveriges Radios Romanpris med motiveringen:

”Med barmhärtig blick närmar sig författaren den egna livsberättelsen och öppnar samtidigt olika fönster mot Europas mörka historia där läsaren blir medskapande. Ett litterärt mästerverk med lyskraft.”

När priset idag delas ut på Kulturens hus i Luleå är det istället dottern Rita Hugas Söderbaum och systern Mònica Pascual Söderbaum som är på plats för att ta emot priset. Och det är med blandade känslor.

– Det är väldigt svårt, vi kan liksom inte ta till oss det här – det är ju inte vi som har gjort något så det är väldigt omtumlande. Rörande och vackert och väldigt sorgligt i allt det här glada, säger Mònica Pascual Söderbaum.

Utses av lyssnarjury

Vinnaren i Sveriges Radios Romanpris utses av en lyssnarjury och får 50 000 kronor. I år var de övriga nominerade ”Aftonland” av Therese Bohman, ”Nätterna på Mon Chéri” av Stefan Lindberg och ”Vän av ordning” av Henrik Bromander.

Läs mer: Fyra nomineras till Sveriges Radios Romanpris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.