Cathy Earnshaw (Kaya Scodelario) i filmen Svindlande höjder. Foto: Atlantic Film

Systrarna Brontës liv blir tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

Bafta-belönad regissör skapar drama om författarna Charlotte, Emily och Anna Brontës livsöden.

De gjorde sitt familjenamn till ett av kulturhistoriens mest kända. Systrarna Charlotte, Emily och Anne Brontë som ligger bakom litterära 1800-talsklassiker som ”Jane Eyre” (Charlotte), ”Svindlande höjder” (Emily) och ”Främlingen på Wildfell Hall” (Anne).

Bafta-belönad regissör

Nu ska den litterära dynastins liv bli tv-serie. BBC har anlitat regissören och författaren Sally Wainwright för att regissera och skriva manus till produktionen. Wainwright har tidigare vunnit två Baftas för bästa tv-serie och bästa manusförfattare med ”Last tango in Hallifax”.

Passion och tragik

”To walk invisible: The Bronte Sisters” kommer att skildra systrarnas liv och uppväxt i trakterna kring Yorskshire i Storbritannien, och deras komplicerade relation till deras drogmissbrukande bror Branwell.

– Det är en spektakulär berättelse om familjetragedi, passion och målmedvetenhet. Systrarna Brontë lyckades mot alla odds att vinna erkännelse i det mansdominerade 1800-talet, säger Charlotte Moore på BBC One till tv-kanalen.

Dog unga

Alla tre systrarna Brontë avled i sviterna av tuberkulos: Emily och Anne dog med sex månaders mellanrum, 30 och 29 år gamla. Charlotte fortsatte att skriva efter systrarna bortgång, men även hon dog i tuberkulos sex år senare, 38 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.