Terry Pratchett. Foto: AP/TT

Terry Pratchett har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Författaren till de kultförklarade ”Skivvärlden”-böckerna är död, uppger hans förläggare.

Egensinnig, humoristisk och kultförklarad: den berömde fantasyförfattaren Terry Pratchett avled på torsdagen, 66 år gammal. Pratchett gick bort i sviterna av alzheimers, enligt uppgifter från hans förläggare till nyhetsbyrån AP.

”Terry greppade Dödens arm och följde honom genom dörrarna, vidare till den svarta öknen, in i den ändlösa natten”, skriver Pratchetts dotter Rhianna Pratchett på faderns Twitter-konto, i en referens till författarens fantasyvärld där Döden är en central karaktär.

Brittisk ikon

Pratchett är den näst mest lästa författaren genom tiderna i Storbritannien, har sålt över 85 miljoner böcker och översatts till 37 språk. Han adlades 2009 för sina insatser inom litteraturen.

– Jag är så oerhört ledsen. Världen har förlorat en av sina skarpaste, mest briljanta röster, skriver Larry Finlay, förläggare på Transworld Publishers, i ett pressmeddelande.

Bästsäljande bokserie

Pratchett är mest känd för sina böcker om skivvärlden. Den humoristiska bokserien består av fler än 30 titlar och handlar om en värld som är formad som en platt skiva, uppburen av fyra elefanter, som i sin tur står på en enorm sköldpadda som simmar fram genom världsrymden.

Den absurda fantasyvärlden är kännetecknande för Pratchetts banbrytande stil, som både driver med fantasygenrens stereotyper och bejakar dem. I sina böcker paroderande han gärna verkliga ämnen som nyhetshändelser, religion och filosofi, och har ofta jämförts med ”Liftarens guide till galaxen”-författaren Douglas Adams och Monty Python.

Under sin fyra decennier långa karriär har han producerat fler än 70 böcker, bland annat ”Snuff”, barnbokstrilogin ”Resan hem” och ”Goda omen”, skriven tillsammans med Neil Gaiman. Terry Pratchett avled i sitt hem omgiven av sin familj, enligt förlaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.