Vertigos nya ägare Alexandra Nedstam bredvid förlagets grundare Carl-Michael Edenborg. Foto: Privat

Vertigo förlag får ny ägare

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 december blir Alexandra Nedstam ny vd för Vertigo förlag, som publicerat ”texter på avgrundens rand” sedan 1993.

Vertigo förlag grundades 1993 av förläggaren Carl-Michael Edenborg, och har utmärkt sig genom att ge ut framför allt en rad erotiska titlar, bland annat av Markis De Sade.

Forma med piska och koppel

–  Jag ser fram emot att få förvalta det som Carl-Michael Edenborg har skapat och att även få möjligheten att forma detta gränsöverskridande förlag med egen piska och koppel, säger Alexandra Nedstam.

Hon kan inte säga exakt hur hon tänker sig forma förlaget framöver, men hon kommer inte byta inriktning helt. Däremot kommer förlaget bli mer aktivt i sina utåtriktade aktiviteter.

– Det finns en stark bdsm-kultur och ett generellt intresse för gränsöverskridande litteratur. Det finns många sällskap, framför allt på den erotiska sidan, där förlaget kan finnas och erbjuda det de inte visste fanns.

”Melankoliskt”

Orsaken till att Carl-Michael Edenborg säljer förlaget är att han vill ägna mer tid åt att själv författa och översätta. Förra året Augustnominerades han för romanen ”Alkemistens dotter”, och idag ägnar han sig åt en biografi över 1800-talsläkaren Magnus Huss, som uppfann alkoholism som sjukdom.

Hur känns det att lämna över sitt livsverk i någon annans händer?

– Min yngsta dotter är också född 1993 och hon flyttade hemifrån för ett par år sen. Försäljningen väcker motsvarande känslor. Det ger utrymme åt annat men är också melankoliskt. Men jag tror att Vertigo kommer vara mycket stabilare och hälsosammare med Alexandra, säger Carl-Michael Edenborg.

Ytterligare gränser att tänja på

Alexandra Nedstam arbetar idag som frilansande redaktör, lektör och förläggare. Hon har också tio års erfarenhet från webbhandeln Bokus. Nu vill hon jobba för att lyfta fram Vertigos titlar och göra dem mer synliga än tidigare.

– Det finns ytterligare gränser att tänja på, säger Alexandra Nedstam.

Hur känns det att ta över förlaget efter grundaren Carl-Michael Edenborg, som kallats Vertigomannen?

– Vi har känt varandra ett tag så han vet att jag inte är rädd för att stå för det extrema. Och det kanske var dags att få fram en madame, en Vertigokvinna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.